Monday, May 6, 2024
HomeРегионРилаНощно бдение в Рилския манастир за празника Успение на св. Иван Рилски

Нощно бдение в Рилския манастир за празника Успение на св. Иван Рилски

Всенощно бдение с отслужване на петохлебие ще се състои в Рилския манастир днес вечерта по повод Успение на свети Йоан Рилски. Празникът православната църква отбелязва на 18 август.

В сряда пък ще бъде отслужена тържествена света Литургия. Освен игумена на Рилския манастир епископ Евлогий, службите водят Неврокопският митрополит Серафим, Видинският Даниил, както и от местни свещеници.

Навършват се 1085 години от небесното извисяване на Рилския чудотворец. Светецът е роден около 876 година в село Скрино. Умира на 18 август 946 година на 70-годишна възраст. Приживе избира трудния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират последователи, които образуват монашеско братство. В най-високата и безлюдна българска планина Рила, където основава едноименния манастир, той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа. Живее по времето на княз Борис I и цар Симеон I Велики. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969).

 

RELATED ARTICLES

Most Popular