Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионРадомирНяма да вдигат такса „смет“ в Радомир

Няма да вдигат такса „смет“ в Радомир

Таксата за битови отпадъци в Радомир няма да бъде увеличена през 2021 г. Това реши Общинският съвет на последното за годината заседание. По този начин, за разлика от други общини, които вдигнаха местните налози, гражданите на Радомир няма да бъдат натоварени с допълнителна данъчна тежест през следващата година, коментираха местните съветници. 11 гласуваха “за”, двама “против”, а други трима се въздържаха във връзка с внесената от градоначалника Пламен Алексиев докладна, с която промилите за такса “битови отпадъци” остават непроменени спрямо 2020 г.

Собствениците на жилищни, нежилищни, вилни и незастроени имоти, както и на жилищните имоти на предприятия в град Радомир ще плащат 5 промила върху данъчната оценка на съответния имот. За другите населени места от общината ставката е 9 промила върху данъчната оценка на имота, а за нежилищни имоти на предприятията – 7 промила върху данъчната оценка на имота. Според план-сметката, за поддържането на чистотата на територията на общината са необходими 2 622 624 лв. с ДДС.

Общинският съветник Емил Крумов от „Демократична България Обединение“ внесе писмено предложение за безвъзмездно дарение на мобилно приложение, разработено от доброволци на ПП „Да, България“ за двупосочна връзка с гражданите. Предложението беше отхвърлено, като едва двама съветници го подкрепиха, 6 гласуваха “против”, а други 7 се въздържаха. Изказаните мотиви от гласувалите “против” и “въздържал се” съветници бяха в посока на дублирането на платформата със сега действащата такава на сайта на община Радомир и липсата на компетентност на Общински съвет – Радомир да приема такъв тип дарения.

С решение на общинските съветници бе удължен с една година срокът за погасяване на отпуснат през 2019 г. временен безлихвен заем на общинска фирма „Байкал 1“ ЕООД от 30 000 лв., като остатъкът от непогасената сума е 25 000 лв., които трябва да бъдат изплатени до края на 2021 година.

Приети бяха решения за откриване на социална услуга „Асистентска подкрепа“ в град Радомир като делегирана държавна дейност, промени в групите общински жилища, план за работата на местния законодателен орган за следващата година, продажби на общинска недвижима собственост и др.

Беше гласувана и еднократна финансова помощ на нуждаещ се гражданин, като се прие предложението на общинския съветник Василка Стоилова за двойно увеличаване на предоставената помощ. Вместо заложените в докладната записка 610 лв. финансовата помощ се отпуска в размер на 1220 лв., като бе взето предвид усложненото здравословно състояние на получателя на средствата.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular