Thursday, May 9, 2024
HomeРегионПерникОбластният управител на Перник Кирил Стоев се срещна с министъра на околната...

Областният управител на Перник Кирил Стоев се срещна с министъра на околната среда и водите

Областният управител на Перник Кирил Стоев се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. На срещата присъстваха още народния представител Юлия Иванова и управителя на „ВиК“ ООД – Перник Борислав Иванов.
Основното искане към министър Сандов бе, да бъде променен утвърдения месечен график за обема вода в яз. Студена за месец април 2022г. Ежегодно това е месецът, в който снеготопенето над язовира е интензивно. Взимайки предвид и още един фактор с предстоящите пролетни валежи от ВиК- Перник са изпратили и писмо до МОСВ, в което се посочва, че „се налага да се предприемат действия по ограничаване риска от залпови изпускания на язовира поради голям приток и липса на свободен обем“.
Стоев получи уверението на министъра, че заповедта ще бъде преразгледана и ще се действа превантивно, с цел да не бъдат предизвикани наводнения по поречието на река Струма вследствие на това.

Припомняме, че преди по-малко от месец, след намесата на областния управител и бързата реакция „Напоителни системи“ ЕАД София-клон бяха извършени спешни ремонтни дейности по изграждане на подпорна дига край с. Прибой. В началото на 2021г. заради скъсаната дига десетки къщи бяха наводнени от водите на р. Струма.
„Всички си спомняме водната криза от преди 2 г. пред която бяха изправени нашите съграждани, но не можем да допуснем да се случи и обратното. Важно е да действаме превантивно и да вземем мерки навреме, така че да не бъде допуснато бедствие и да се пази баланс в количеството, който да не рискува нито суша, нито наводнение“, заяви Кирил Стоев.
RELATED ARTICLES

Most Popular