Thursday, May 2, 2024
HomeРегионИхтиманОбраха нивата на бивш зам.-министър на земеделието в Ихтиман

Обраха нивата на бивш зам.-министър на земеделието в Ихтиман

Слънчогледовата нива на бившия служебен зам.-министър на земеделието Тодор Джиков е била обрана. Тя се намира в района на Ихтиман. Самият Джиков разказа че това не се случва за първи път. „Това е масова практика от години. От 2000-та година се занимавам със земеделие. Не мога да си отговоря как толкова години не се намери механизъм, по който безчинствата по нивите да спре”, каза Джиков.

Според него проблемите са няколко. По думите му има хора, които крадат, не за да се изхранят, а за да продават. Вторият проблем бил безстопанствените животни. Третият проблем бил некоректни животновъди, които влизат в нивите и събират храна за тяхната стока.

„В момента законът е такъв – когато има проблеми с животни в нашите ниви, кметовете на общините налагат глоби. Но те не се събират”, оплака се пред NOVA бившият зам.-министър Джиков.

Регистрираните кражби на земеделска продукция за последните години са около 6000 всяка година, като разкриваемостта е близо 50%, посочи Тодор Джиков. По думите му въпросът не е в стойността на загубата, проблемът е в болката и безсилието. Той подчерта, че на много места хората решават този проблем с наемането на частни охранителни фирми. „Едва ли не ние сме в 90-те години и за да си спокоен, трябва да наемеш частна фирма, за да те охранява. Къде тогава е държавата?“. Според него е напълно възможно е да се обвържат получаването на пари от държавата със събираемостта на актовете.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular