Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаВ тежка надпревара! Община Дупница спечели финансиране за изграждане на Младежки център

В тежка надпревара! Община Дупница спечели финансиране за изграждане на Младежки център

 

Теренът на бившия КЕЧ се превръща в атрактивно място за общуване, умения и инициативи на младите хора

 

Община Дупница спечели финансиране за изграждане на Младежки център по процедура за подбор „Изграждане на младежки центрове (в градове, които не са областни)“, финансирана от  Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът е на стойност 1 799 947.95 лв. и предвижда изграждането на нова сграда за младежки дейности на терена на бившето поделение на строителни войски, както и финансиране на редица дейности за младежи на възраст от 13 до 29 години.
“Проектното предложение за бившия КЕЧ бе спечелено в изключителната конкуренция на още 23 допустими кандидати по процедурата. Предложението ни е класирано на трето място от общо 10 одобрени проекта. Важното е, че вече има решение по този терен, за който знаете, че повече от 3 години очаквахме да бъде отворен механизъм за финансиране и се вижда краят на пустеещата поляна. Кварталът е гъсто населен и с реализирането на начинанието теренът ще носи ползи за всички млади хора на територията на Община Дупница”, каза изпълняващият длъжността кмет на Община Дупница Олга Китанова.
Схемата за финансиране предвижда Младежките центрове да се реализират по модел, предложен от Европейския управителен комитет за младежта, който разработва проект за популяризиране на европейските младежки центрове на Съвета на Европа (СЕ) като инструменти за определяне на стандарти и примери за най-добри практики за младежката политика. По време на работа ще бъде следван и надграден моделът на вече изградените в България младежки центрове, подкрепени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.


Проектът на Община Дупница предвижда привличане на ученици и млади хора в дейностите на центъра, стимулиране и мотивирането им за изпълнение на инициативи в подкрепа на личностното и общностното развитие, изграждане на умения, чрез методите на неформалното образование, организиране на културни, граждански и образователни инициативи, атрактивни за младите хора. Заложени са също съвместни обучения и събития в мрежа с други центрове в България и Европа. За осъществяването на тези дейности ще бъдат назначени 2 младежки работника, 1 образователен медиатор и 1 управител, които ще администрират дейността на центъра.
“Всички спечелили кандидати сме в очакване на покана за подписване на договор. Програмите финансирани по Плана за възстановяване са все още нещо ново за държавната администрация и министерствата, но от тях зависи парите да стигнат по-бързо до общините и гражданите. След подписване на договор за финансиране сме готови бързо да стартираме, тъй като за обекта разполагаме с проект и разрешение за строеж”, заключи Китанова.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular