Saturday, May 4, 2024
HomeРегионОбсъдиха състоянието на пътищата в Югозапада на Регионален съвет за развитие

Обсъдиха състоянието на пътищата в Югозапада на Регионален съвет за развитие

Кметът Владимир Георгиев откри съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие и Координационния комитет на Югозападен район, проведен в Боровец.

На срещата присъстваха представители на областните администрации на Софийска област, област София, област Кюстендил и област Благоевград, представители на министерства, както и на институции и общини от региона. Кметът Владимир Георгиев подчерта изключителната важност занапред все повече да се мисли в регионален мащаб, тъй като една територия сама по себе си не може да се развива, ако тези около нея също не напредват. Изключително важно е партньорството и използване на възможностите, които се предлагат за финансиране по европейски програми и проекти. На заседанието се прие Годишната индикативна програма за дейността на Регионалния съвет за развитие.

Доклад за напредъка по изготвянето на схеми за пространствено развитие докладва Стойко Дошеков от Националния център за териториално развитие. Представена бе информация за напредъка по изпълнението на оперативните програми и програмите за трансгранично сътрудничество, община Самоков е доказала, че има опит и добра реализация на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество. Докладван бе и напредъкът по Програмата за развитие на селските райони, където нашата община чрез МИГ има много внесени проекти. Много важен бе обсъденият въпрос за състоянието на републиканската пътна мрежа на Югозападния район и финансирането на планираните ремонтни дейности. Общоизвестен факт е, че за териториaлно развитие от изключителна важност е състоянието на инфраструктурата. Обсъден бе и проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие, към което съветът ще приложи писмено становище.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular