Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаОбС-Дупница решава за продажбата и даването на имоти под наем

ОбС-Дупница решава за продажбата и даването на имоти под наем

Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост ще разглеждат на януарското си заседание общинските съветници в Дупница, стана ясно на редовна пресконференция, дадена от председателя на местния парламент Костадин Костадинов. ОбС шефът посочи по-важните докладни, включени в дневния ред на сесията.

„В програмата са включени обекти, които ще даваме под наем и ще се опитаме да продадем. Ако не ги продадем, това ще постави бюджета на общината за 2021 г. в изключително неблагоприятно положение. Лошото е, че нищо не подаваме. Най-често има продажби по заявления от граждани за придаваеми места към построени жилища. Проявен е интерес от голям инвеститор към „Тютюнева промишленост” и се моля сделката да се осъществи”, каза Костадинов.

Общинските съветници ще трябва да вземат решение по предложение за безвъзмездно предоставяне за 10 г. на помещение от 792 кв. м в бившия Учителски институт на столичния частен спортен колеж, представляван проф. Светослав Любомиров Иванов. „И до момента в последните 10 г. спортният колеж владееше тези помещения. Това е опит да привлечем висше учебно заведение, но към момента единствено този колеж провежда занимания и занятия”, коментира председателят на Общинския съвет.

В дневния ред са и докладни за няколко ПУП-а – парцеларни планове. Става въпрос за прокарване на кабелно трасе в района на автокъщите и за района около бившия магазин „Пени”. В района на магазина е извършена реконструкция – улица „Иван Вазов” е разширена, както и кръстовището между нея и ул. „Страхил войвода”, острият завой е изправен. Сега се иска разрешение от Общинския съвет за промяна на улична регулация. Това ще позволи да се разшири ул. „Страхил войвода”, покрай частната болница, и да се изправи лек десен завой, на който няма видимост.

Местният парламент ще трябва да вземе решение и по докладна записка на групата на БСП. Социалистите предлагат увеличение с един месец на срока на мерките за освобождаване от наеми на търговците в ГУМ, ползвателите на тротоарно право, предприети на предишната сесия. Според взетото решение споменатите наематели бяха освободени от наеми до края на януари. Костадинов коментира предложението, подчертавайки, че не е против него, но то не е обосновано икономически. Обясни, че вносителите е трябвало да посочат откъде да се компенсират тези минуси за хазната, с оглед щетите в бюджета заради пандемията.

„Скромното ми мнение е, че сме твърде социален град. В Дупница нямаше съкращения, каквито направи кметът на Кюстендил – прати 200-300 човека на борсата”, заяви Костадинов. ОбС шефът отбеляза също, че местната управа е пропуснала да освободи от наеми ползватели на помещения в старата поликлиника, които също претърпяха загуби от пандемията. Стана ясно, че групата на СДС, в която е председателят, още няма решение как да гласува.

С друго решение следващия петък общинските съветници ще кажат дали да се узакони водохващане към Баланово. „Интересна докладна има от общинския съветник Костадин Севдин – за извършване на ремонт на АГ отделение в една от болниците в града. Много противоречива докладна. Имах среща с колегата, помолих го да я прецизира, не го е сторил. Надявам се до сесията да я прецизира”, поясни Костадин Костадинов.

Председателят на дупнишкия парламент за пореден път коментира политиката на управляващите града представители на ГЕРБ и техните коалиционни партньори от СДС, част от които е и той като лидер на сините за общината и Югозапада. „В програмата на СДС е записано, че Дупница трябва да стане логистичен и спедиторски център на кръстопътя на коридорите 4 и 8. Водим града към това. Това е стратегическата ни мисия като политици и с оглед предстоящата кампания искам да кажа на нашите съграждани да бъдат прагматични. Това – да бъдем център на двата кръстопътя – ще доведе огромни складови площи, логистични бази. Можем да надградим с дигитализационни мероприятия, ай ти и т.н. въпреки песимизма и негативизма на доста хора, инвестиционен интерес продължава да има”, подчерта Костадинов.

Председателят коментира и критиките, отправени от опозицията към него, относно неприсъственото провеждане на заседанията на съвета. В местния парламент е получено писмо от здравния министър, в което е посочено, че ако няма възможност да се спазят изискванията за отстояние, дезинфекция и т.н., се препоръчват неприсъствени сесии. Какъв ще бъде форматът на сесията на 29 януари, ще бъде решено на председателски съвет този четвъртък. „Ще помоля председателите на групите, заедно, с консенсус да решим как да бъде проведена сесията следващия петък”, отбеляза председателят.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular