Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаОбС насрочи нов конкурс за управител на болницата в Дупница, председателят и...

ОбС насрочи нов конкурс за управител на болницата в Дупница, председателят и кметът в поредни престрелки по темата

Костадинов: Състоянието на болницата е стабилно, за януари, февруари и март има печалба

Дангов: Заради лична изгода се цели сваляне на нивото на здравното заведение

 

 

Общинският съвет (ОбС) прекрати процедурата по провеждане на конкурса за възлагане на управлението на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница. На заседанието си в четвъртък местният парламент определи изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите, и състава на конкурсната комисия. Тя отново ще бъде от петима души, четирима от които общински съветници, и един представител на РЗИ. Решено бе в комисията да са Йонко Гергов от Партията на зелените, който отново ще бъде и неин председател, стоматологът Слав Мантарков от ГЕРБ и Асен Илиев от БСП, който ще е секратар.

Темата „общинска болница“ за пореден път стана повод за словесни престрелки между председателя Костадин Костадинов и кмета Първан Дангов, които са на полярни мнения за състоянието на здравното заведение.

„Състоянието на болницата е стабилно, за месеците януари, февруари и март има печалба. Слуховете за турбуленции са спекулации от определени хора с определена цел“, каза Костадин Костадинов, който бе и вносителят на докладната записка.

„Конкурсът за избор на управител на общинската болница беше нагласен и нарочно провален, с ясното съзнание да се даде повече време на хората, които така или иначе зад кадър си играят със съдбата на болницата. Нека Комисията по здравеопазване внимателно прегледа документите, които бяха представени от сегашния изпълняващ длъжността директор. Най-малко там липсва едно листче, на което пише квалификация „здравен мениджмънт“, посочи Първан Дангов. И допълни, че вр. и. д. управител, който се яви на конкурса, д-р Стефан Николов не може да участва в него, тъй като е със следдипломна квалификация от Аграрния университет в Пловдив, при  условие, че трябва да е завършил здравен мениджмънт.

„Защо комисията не прекрати участието на д-р Николов още в етапа на подаване на документи? Изпълнено ли е условието кандидатът, независимо как се казва, да има здравен мениджмънт?“, попита кметът.

Както след провеждането на конкурса, Първан Дангов отново заяви, че целенасочено се върви към ликвидация на Хирургично отделение, тъй като е напуснал д-р Никулчин, съобщи, че е уволнена главната медицинска сестра. „В момента тече покривът на Родилно отделение и това не прави впечатление на никого. А когато падне нивото на общинската болница, тя ще се превърне в една обикновена амбулатория. Зад всичко това стоят политически представени общински съветници и за жалост хора с лекарски дипломи. Ако мислите, че съдбата на общинската болница се намира в нечии чужди ръце, бъркаме всички. Ако мислите, уважаеми г-н председател, че сваляйки нивото на общинската болница и губейки това здравно заведение на здравната карта, ние ще подобрим качеството на живот и качеството на здравните услуги, грешите. Ние в момента вървим към нечия лична изгода. Когато се намесят нечисти цели и интереси с политически привкус, това се нарича беззаконие, безхаберие и липса на човечност“, заяви градоначалникът. Той обяви още, че от РЗИ нарочно не са изпратили техен представител на последния конкурс, за да го провалят. Дангов свърза случващото се в лечебното заведение с бившата прокуристка Мария Жайгарова, лидера на ПП КОД д-р Петър Москов, които са част от персонала на столичната болница „Св. Анна“, и председателя на съвета Костадин Костадинов, избран от листата на КОД-ВМРО.

В отговор Емил Гущеров от ГЕРБ каза, че кметът живее в свой измислен свят и подчерта, че  д-р Москов не е пречел до появата на Първан Дангов.

Председателят на конкурсната комисия Йонко Гергов отбеляза, че не е имало причина д-р Николов да не бъде допуснат до участие в конкурса и се е включил така, както преди това е бил вписан в Търговския регистър за временно изпълняващ длъжността управител.

Председателят Костадин Костадинов заяви, че нищо от казаното от Първан Дангов не е вярно, а думите му са „отвратителни, грозни внушения“, че напускането на хора не означава, че нивото на лечебното заведение ще падне. Според него кметът прави всичко това, за да назначи свой човек за управител. „Ще сляза на неговото долно, ниско ниво и ще попитам: в болницата работи ли Силвия Дангова и има ли роднинска връзка с кмета? Довел ли е кметът човек с фамилия Боянов, за да го назначи временният управител като контрольор? Този Боянов има ли връзка с другата кандидатка за управител – Боянова? Ето я връзката Боянов – Боянова – Дангов. Грозно, унизително е това, което прави Дангов. Нито нивото е паднало, нито някой е уволнен. Няма да търпя опитите да се сриват авторитети!“, коментира Костадинов.

При разразилия се скандал Георги Георгиев от СДС отказа да влезе в комисията, в чийто състав бе при провеждането на последния конкурс, а социалистът Асен Илиев след увещания едва склони да стане неин секретар.

Това бе коментирано от кмета така: „Когато се катериш по гърба на болката на хората и мислиш като магазинер, се стига до ситуация да не можеш да формираш дори комисия като председател на Общинския съвет“.

Председателят разказа за конкурс за управител на болницата отпреди десетки години, провален от Първан Дангов, за да остане на поста негов приятел. Емил Гущеров пък попита къде са линейката, купена от общината по европейския проект „Интегрирани мерки в подкрепа на ромското включване“, и дарените на болницата 10 легла.

Както писахме, новият конкурс за управител на болницата ще бъде  на 12 юни, а кандидатите  могат да подават документи до 11 юни.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular