Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаОбС прие отчетите на читалищата в Дупнишко

ОбС прие отчетите на читалищата в Дупнишко

Докладите на читалищата за осъществените дейности и изразходваните от бюджета средства за 2023 г. прие Общинският съвет (ОбС) в Дупница на заседанието си на 25 април. „Изказвам задоволство от повечето от читалищата. Вие сте основните институции в населените места, огнища на българщината. Дерзайте, пожелавам ви успех“, каза на присъстващите в залата читалищни секретари председателят на комисията по култура и образование Виолета Инкьова.

Тя препоръча отчетите да се пишат на български, имайки предвид използвани чуждици. Освен това каза още, че при прочита на докладите й направило впечатление, че читалищата имат повече участия във фестивали, всички имат преходен остатък, всички имат компютри и интернет, за което са мечтаели, участват в съборите по селата, имат множество клубове. Председателката направи забележка, че докладите трудно се четат, тъй като са оформени по различен начин. Затова предложи занапред отчетите да се изготвят в табличен вид, с графи „Заложено“, „Изпълнено“, „Незаложено и изпълнено“, което бе адмирирано от ресорния зам.-кмет Валентина Караганова.

Очаквано, коментари по докладните направи председателят Костадин Костадинов, който отново отправи и критики. Той уточни, че субсидията за читалищата от Министерството на културата е над 700 000 лв., като сумата е десетократно повече от средствата за култура в общинския бюджет. Председателят пак похвали читалищата в Крайници и Джерман за проведените страхотни фестивали – фолклорен и кукерски, и поздрави за дейността читалище „Зора 1858“ в града. Освен това посочи, че читалищата в някои от селата не си сътрудничат с детските градини, училищата и кметствата и настоя това да се промени. Председателят даде и друг съвет на читалищата – да се сдружават помежду си и да си помагат организационно. Критиките бяха към кмета Първан Дангов – заради скандала с уволнената читалищна секретарка в Баланово, и към читалището в Яхиново.

Ася Давкова от „Народен съюз“, която е и председател на читалището в Джерман, подчерта, че читалищата се справят изключително трудно с малкото финансови средства, които получават. „Знам колко е трудно с тази субсидия. Ние разпределяме трохи. Секретарите дробят трохите на още по-малки трохички, за да има мероприятия“, каза съветничката. И допълни, че заради липса на средстваджерманското читалище е отказало участие в кукерски фестивал в Хърватска, за което е имало покана. „Трябваше да изберем дали тези 50 човека да пътуват и след това да не правим нищоцяла година“, отбеляза Давкова.

Емил Гущеров посъветва Ася Давкова да внесе предложение заложените в бюджета за несъществуващия вече волейболен отбор 30 000 лв. да се дадат на читалището за участието в Хърватска.

„Да свалим ръцете от политическото говорене за читалищата и НПО. Те са огнищата на българщината. Изгодата от вас е огромна“, обърна се към читалищните дейци  Николай Табаков от ПП-ДБ.

„Много е лесно да критикуваш, опитай се да създадеш атмосфера. В тия обезлюдени села как се прави нещо, а?!“, каза Георги Рангелов от ДПС, визирайки председателя Костадинов.

„Вратата на ромското читалище „Спартак“ в Горна махала вече не е обрасла в бурени, както беше преди време. Почистила ги е новата секретарка. Ако видите едни ромчета да рецитират стихотворения за Левски, да знаете, че те са подготвени от нея и от колежката й Александра Йорданова от другото читалище в Горна махала“, включи се отново Костадин Костадинов.

Думата поиска Елена Кацарска – секретарят на дупнишкото читалище „Хр. Ботев -1978“.  Тя подчерта, че това е читалището е направило първия фестивал в общината. Става въпрос за фестивала  „Радостта на земята – среща на таланти“, проведен в рамките на Майските празници на културата, който тази година ще има второ издание. Кацарска изрази надежда, че вече няма да се гонят елитни спортисти от общината. Подчерта, че читалищните секретари работят заедно, без да имат сдружения, и се събират всяка седмица.

Гичка Михайлова от  „Глас народен“ изказа благодарност и похвали на секретарката на читалището в Бистрица Силвия Начева, подчертавайки, че работи с децата и възрастните, създала е клубове, читалището се включва в дарителски кампании. Стана ясно, че читалището има икономия за миналата година от 10 000 лв. и е събрало 4 500 лв. от членски внос.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular