Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендилОбучение на кучета-спасители се проведе в Осогово

Обучение на кучета-спасители се проведе в Осогово

Добра инициатива с участието на планинските спасители от Кюстендил. Базата в Осогово стана домакин на Групата за спасяване с кучета към ПСС.

Членовете на екипа проведоха обучение по мотивация на младите кучета спасители, работа по издирване в пространство, както и работа с GPS на кучетата спасители и спасителите водачи.

В началото на седемдесетте години на ХХ в., с помощта на австрийските инструктори Ханс Басети и Роланд Адамле и активното съдействие на ръководителя на ПСС при БЧК Кирил Петров, се поставя началото на работата със спасителни кучета. Първият курс за кучета и техните водачи за спасяване на попаднали в лавини в България се провежда през зимата на 1974 г. и поставя началото на Групата за спасяване с кучета (ГСК).

Първите спасителни кучета са порода немска овчарка, като и до днес тя е най-разпространена. През последните години, обаче сериозно навлязоха и други породи – голдън ритривър, лабрадор, белгийска Малиноа, а през 2021-а и първите 2 кучета от породата бордър коли.

Фокусът на работата с кучета е откриване и спасяване на затрупани под лавини, развалини или бедстващи в планината хора.

Планинската спасителна служба разполага с над 20 обучени кучета и водачи, които живеят близо до планините и са в непрекъсната готовност за действие. Кучетата на ПСС са участвали в много реални акции, като тяхната намеса значително съкращава времето, необходимо за откриване на затрупаните или изгубени хора.

RELATED ARTICLES

Most Popular