Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоОбщина Банско се бори за награда за е-управление

Община Банско се бори за награда за е-управление

Броени дни остават до обявяването на наградите на Българската асоциация за информационни технологии за 2020 г. За юбилейното 10-о издание на наградите са номинирани 93 проекта в седем категории. В категория „Публична администрация” община Банско се конкурира с два проекта на Държавна агенция „Електронно управление“. Сама по себе си номинацията вече е признание, особено когато малка община като Банско се състезава със специализирана държавна структура.

Благодарениие на нововъведенията заявления за 85 електронни административни услуги в Банско могат да постъпват в общината чрез системи за електронни услуги, за електронен обмен на съобщения, е-портал и е-мейл. Електронни документи могат да постъпят през системата и през е-мейл. Документите се регистрират автоматично и се разпределят за обработка изцяло по електронен път, без да се отпечатва нито един лист хартия.

Гражданското общество има възможност да подава директно сигнали до общината през системата “Кмете, виж!“.

Порталът на общината информира гражданите за всичко, което става в общината, а специален модул „Публични регистри“ публикува „живи“ данни от тях в интернет модула Е-ОБЩИНА.

Пандемията и новите реалности наложиха въвеждането на продукта „Приемно време“, чрез който гражданите могат да заявят желание за среща по конкретен, интересуващ ги проблем със специалисти или с ръководството на общината. Срещата може да се проведе присъствено, в сградата на общината, или  дистанционно чрез аудио- и видеовръзка.

Основните трудности, с които се сблъскват общинските служители и които всяка администрация предстои да преодолее, са свързани с необходимостта да се промени отношението на хората към работата с хартия и да се извърши реално внедряване на безхартиени технологии на работата.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular