Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилСем. Николови спасиха Трифон Зарезан в Жиленци

Сем. Николови спасиха Трифон Зарезан в Жиленци

Пременени в носии – Валентина посрещна гостите с питка и поведе хорото, а съпругът й Мирослав заряза лозето

Библиотекарката Валентина Николова пресъздаде традицията на Трифон Зарезан в дома си. Това стана, след като празникът в НЧ “Димитър Каляшки-1920” в кюстендилското село Жиленци се провали заради Ковид-19.

По този начин семейството на Валентина, с неколцина близки и приятели, направиха възстановка на ритуала от едно време.

Ритуалът по зарязването

“Спазихме всички мерки за коронавируса и бяхме по-малко от 15 души. Пресъздадохме ритуала за Трифон Зарезан, както са го празнували нашите баби и дядовци – облечени в народни носии, с питката с мед, която омесих рано сутринта. Посрещнах групата, зарязахме лозето, моят съпруг Мирослав направи това, като преди това сложи на калпаците на мъжете традиционния за празника венец. Настроението бе много добро и след ритуала по зарязване всички се хванахме и изиграхме едно хоро в двора на къщата ни. И като на празник после продължихме веселбата вече на закрито у дома, с песни, танци и много настроение. Народ без традиции не е народ и затова взехме със съпруга ми това решение – тази традиция да не спира, дори и в тази тежка пандемия, да я спазим, дори и символично и с по-малко хора и тесен кръг. И като младо семейство пренесохме традицията у дома с руйно вино и домашно приготвен суджук, както си трябва да почетем хубавия български празник Трифон Зарезан!”, разказа Валентина Николова.

Самата тя е и в основата традицията на Трифон Зарезан да започне да се прави в читалището в селото от 2017 г., след като започва работа като библиотекар и е изключително щастлива, че празникът се радва на голям интерес. Казва обаче със съжаление и лека тъга, че Ковид пандемията вече е уморила хората от всички тези мерки и заповеди. “Докога с тази пандемия? Хората са жадни за култура, за просвета, за социални контакти, за събития и за спокойствие и повече весели неща. Затова сега макар и малко внесохме със съпруга ми настроение сред нашите близки и приятели и усмивки на техните лица се появиха. А това зарадва нас като домакини на празника”, допълва още Валентина.

Краси ЦЕНКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular