Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБобов долОбщина Бобов дол дава място за паметник на русите, освободили Горна Козница...

Община Бобов дол дава място за паметник на русите, освободили Горна Козница от османско робство

В Бобов дол направиха поредната стъпка към изграждането на паметник на руските войски, освободили района от турско робство. На последното си заседание Общинският съвет (ОбС) предостави терен в село Горна Козница на Инициативния комитет за набиране на финансови средства за монумента. Мястото е 500 кв. м и се намира в двора на бившата сграда на читалище „Александър Димитров” в махала ”Друмо” в селото.

Както сме писали, идеята е на общинския съветник Валери Радлев. Той учреди и оглави Инициативен комитет за набиране на средства от населението на село Горна Козница и община Бобов дол за паметника, който ще представлява източноправославен кръст.

„Кръстът ще бъде висок 3 метра, от сив мрамор. Водя преговори с арх. Ганчев, който е от София, но си е купил къща в Горна Козница, да изготви проекта безплатно. За начинанието е разкрита дарителска сметка. Освен това съм разговарял с председателя на Форум „България – Русия“ Светлана Шаренкова, предстоят ми срещи в руското посолство, за да търся средства. Ще внеса докладна записка и в ОбС- в Бобов дол, с която ще настоявам и оттам да отпуснат определена сума. Засега няма изчисления колко средства ще бъдат необходими”, каза Валери Радлев.

Горна Козница е единственото село в община Бобов дол, за което се знае кога е освободено от 5-вековното османско робство. „От 3 години се опитвам да установя кога Бобов дол и околните села са освободени от турско робство, но никой нищо не знае. Ровил съм се в архивите на музеите в Дупница, Кюстендил, Радомир, Перник, Военно-историческия музей в София. По тая тема има една огромна празнина в историческата памет на нашето население. Единствено за Горна Козница се знае, е селото е освободено на 13 февруари 1878 г. Това е записано в книгата на Христо Киселички, в чието съставяне е участвал и журналисътт Александър Тимев. Написано е и на плоча на фасадата на черквата „Св. Димитър” в селото. Пишело го е и на каменния кръст, който е бил издигнат в Горна Козница само 1 г. след освобождението – през 1879 г. Този кръст е стоял в махала „Друмо” до 50-те години на миналия век, но в един момент е изчезнал и ние искаме да го възстановим”, посочи Радлев. Общинският съветник, който подготвя и книга за района, отбеляза, че между другото преди 4 месеца установил интересен факт. „Руските части, които са освободили Горна Козница, са дошли от Дупница, през Коркина. Били са 68 войници, разквартирувани по къщите на местните хора. По-късно е имало още 8 войници. Това е по разказа на Георги Зашев от с. Мала Фуча от 70-те години на 20 в. Аз го прочетох в една историческа справка”, каза председателят на комитета за изграждането на монумента.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular