Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница готви проект за разделно събиране на отпадъци, иска 390 000 лв....

Община Дупница готви проект за разделно събиране на отпадъци, иска 390 000 лв. от ОП „Околна среда”

Община Дупница разработва и ще кандидатства с проект, свързан с управлението на отпадъците. По Оперативна програма „Околна среда” е открита процедура на предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците, става ясно от докладна записка на кмета Методи Чимев до Общинския съвет. Ще се финансират и изпълняват дейности, насочени към предотвратяване образуването на отпадъци, подготовка или повторна употреба на отпадъци, както и подготовка или рециклиране на отпадъци.

Предвижда се демонстриране на добра практика и кампания за популяризиране на постигнатите резултати. Заложено е разделно събиране на отпадъци в административни сгради, заведения за обществено хранене, хотели, хижи и др., разширяване ползването на специализирана/високотехнологична техника и системи за събиране на рециклируеми отпадъци от потока битови отпадъци,  модели за предотвратяване образуването на отпадъци, повторна употреба и подготовка за повторна употреба, например чрез насърчаване на дейности за поправка и ремонт вместо купуването на нови стоки и др.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 26 август. Бюджетът на всеки проект може да бъде до 391 166 лева, като финансирането е на 100% безвъзмездна помощ.

За кандидатстването е необходимо решение на общинските съветници, което ще бъде взето на заседание на 19 юли (петък).

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular