Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница награди 10 деца и младежи с изявени дарби:Голямата стипендия от...

Община Дупница награди 10 деца и младежи с изявени дарби:Голямата стипендия от 1680 лв. грабна шампионът по кикбокс Доброслав Радев, Никол Ангелова получава 1120 лв.

  • Кметът Чимев: Вие сте еталон, пример за подражание

 

10 деца и младежи с изявени дарби получиха стипендии от община Дупница. Както сме писали, занапред общината ежегодно ще отпуска стипендии на деца с постижения в различни сфери. Това е възможно благодарение на изготвената от общината специална наредба, която бе приета от местния парламент. Тя позволява финансовото стимулиране на даровити деца и младежи, които досега не можеха да бъдат подпомагани. Причината за това бе, че заради възрастови ограничения в наредбата, определяща държавно стимулиране на изявени деца, те попадаха извън нейния обхват, разбра се от обяснението на шефа на общинския отдел за образование Тодор Петков. Стана ясно още, че в общината са били подадени 27 предложения за подпомагане на 26 деца. Финансовото стимулиране е разпределено от комисия от общински съветници и служители съгласно споменатата наредба.

Кметът Методи Чимев връчва голямата награда на Доброслав Радев.

Наградите на първите стипендианти връчи кметът Методи Чимев на специална церемония в Заседателната зала на общината. „За мен възростта никога не е била порок. Според мен успехът на един човек, независимо от възрастта, трябва да бъде толериран и почитан подобаващо”, каза Чимев. Градоначалникът нарече отличените „лице на града”. „Вие сте еталон, вие сте пример за подражание”, допълни градоначалникът и обеща на талантите помощ и в бъдеще.

Голямата годишна стипендия “Св. Иван Рилски” в размер на 1680 лв. получи кикбоксьорът Доброслав Радев. Годишна стипендия от две минимални работни заплати в област „Наука и техника” взе Никол Ангелова от село Самораново. Еднократното финансово стимулиране от 560 лв. е за Йордан Стоилов. Наградите в категория “Изкуство и култура” бяха връчени на Йоана Югова и Катрин Младенова, а в категория “Спорт” – на таекуондистите Александра Георгиева и Митко Джорджев. Месечни стипендии (2 месеца по 140 лв.) получиха Никол Дишова, Кирил Механджийски и Любена Стоилова.

На тържественото награждаване присъства и зам.-кметът Крум Милев.

„Със сигурност стипендията ме поощрява. Аз обаче не съм човек, който пилее парите си за неща, за които обикновено повечето хора ги пилеят. Обичам да ги спестявам и да ги инвестирам в нещо по-съществено. Според мен това е предназначението им, а не да се харчат безразборно. Наистина много съм щастлив от тази награда. Идеята е много добра. Надявам се да продължава и в предстоящите години и да радва още повече хора като мен”, коментира за „Вяра” Митко Джорджев – шампион на България по таекуондо.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular