Friday, May 3, 2024
HomeРегионРилаОбщина Рила рекултивира депото с над 2 млн. лв. от ЕС

Община Рила рекултивира депото с над 2 млн. лв. от ЕС

Започна рекултивацията на депото в град Рила. Предстоящите дейности са в изпълнение на спечеления от община Рила проект „Рекултивация на депо за неопасни твърди битови отпадъци – град Рила“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ (приоритетна ос № 2 „Отпадъци“).
Предвидена е техническа и биологична рекултивация на нарушените терени. Проектът е на стойност 2 923 353.84 лв., от които 2 484 850.76 лв. финансиране от ЕС чрез ЕФРР и 438 503.08 лв. национално финансиране. Основните цели на проекта включват подобряване на екологичните характеристики на района, предотвратяване на отрицателните въздействия върху компонентите на околната среда и произтичащите от тях рискове за здравето на населението. Целите на проекта ще бъдат постигнати чрез техническата рекултивация на терена на депото – основна дейност на проекта.

С предвидените рекултивационни мероприятия се цели укрепване на земното покритие над сметището и склоновете му и постигане на дълговременната му устойчивост, максимално изолиране на отпадъците, подобряване ландшафта на района.
Рекултивацията започва с официална церемония „Първа копка“ в местността Момена в землището на градчето. На събитието присъстваха представители на регионални медии, Лазар Чавков –заместник-кмет „Икономическо развитие, социална политика и хуманитарни дейности” на община Рила, и Вяра Илкова – ръководител на проекта. Събитието беше организирано от „Висталис“ ЕООД, с водещ Мария Смиленова. Във връзка с изпълнението на проекта бе дадена и пресконференция.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular