Saturday, May 4, 2024
HomeРегионОбщина Самоков обновява интериора на къщата на Самоковските зографи

Община Самоков обновява интериора на къщата на Самоковските зографи

С нови мебели и текстилни настилки ще се сдобие Доспевската къща. Това става известно от информация в сайта на Агенцията за обществени поръчки на община Самоков, според която общината търси доставчик на ново етнографско обзавеждане и килими за къщата на зографите, представяща местното културно наследство.

За закупуването и монтажа на новите придобивки община Самоков е осигурила 21 244 лв. без ДДС, а разходът е безвъзмездна финансова помощ по линия на оперативна програма „Развитие на селските райони 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Поръчката е разделена на две обособени позиции, за които оферти могат да бъдат подавани до 24 януари.

Едната позиция е свързана с доставката и монтажа на мебелите. Тя е на стойност 15 850 лв, като според заданието изпълнителят й се очаква да осигури артикулите в рамките на месец, а до още десет дни – и да ги монтира. Така до 40 дни къщата-музей би трябвало да бъде оборудвана с изцяло нови “старинно писалище тип бюро, писалищен стол, три миндера, четири салонни стола, четири кресла с ниска и висока облегалки, канапе, експозицонна витрина, една правоъгълна и две кръгли масички”.

Другата обособена позиция, за която могат да кандидатстват бъдещите изпълнители на поръчката, е за доставката на килимите. За не повече от 5394 лв. те трябва да представят до 40 дни четири килима от памук и българска натурална вълна с различни размери.

Желанието на местната администрация Доспевската къща да бъде превърната в музей за посетители датира от миналата година. Идеята бе в нея да бъдат представени оригиналните творби на представители на „Самоковската художествена школа“ от периода на Възраждането, както и тя да бъде сцена за различни творчески изяви./БТА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular