Tuesday, April 30, 2024
HomeРегионПерникОбщинският съвет в Перник одобри проект за купуване на електробуси

Общинският съвет в Перник одобри проект за купуване на електробуси

  • Съветниците казаха „да” и на нов заем от 500 000 лв. 

    Община Перник да кандидатства с проект по ОП “Околна среда (2014-2020)” за купуване на електробуси, реши Общинският съвет. Мярката се предприема с цел подобряване качеството на атмосферния въздух. Използването на нови електрически транспортни средства ще намали вредните емисии и ще доведе до значително спестяване на енергия. Предвижда се те да обслужват линии, които не са включени в проекта за интегриран градски транспорт. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ, която общината в партньорство с “Градски транспорт – Перник” може да получи, е шест милиона лева.

Общинският съвет одобри и предложение за поемане на нов общински дългосрочен заем в размер на 500 000 лева. Кредитът е необходим за осигуряване на част от съфинансирането на проекта за интегриран градски транспорт от община Перник. Средствата ще се използват за закупуване на нов подвижен състав. Общината ще кандидатства за финансиране пред фонд “Флаг” и Управляващата банка. Срокът за погасяване на заема е до 120 месеца.
Предвижда се да бъдат закупени нови 13 автобуса стандарт Евро 6 с компресиращ газ, да се изгради газозарядна станция и да се ремонтира бившето тролейбусно депо. С новите превозни средства ще оперира предприятие “Градски транспорт – Перник”, автобусите ще обслужват най-големите пернишки квартали “Изток”, “Мошино”, “Тева” и “Църква”.
На автоспирките ще се монтират съвременни електронни табла, ще се въведе модерна система за таксуване. Проектът завършва на 15 май 2020 г.

RELATED ARTICLES

Most Popular