Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендилОбщински съветници биха тревога за опасност от подкопаване на главния път Кюстендил...

Общински съветници биха тревога за опасност от подкопаване на главния път Кюстендил – София

Няма опасност за пътя, ще се вземат мерки за връщане на водите на р. Банщица в коритото й, казаха от община Кюстендил

Сигнал във връзка с изместеното корито на река Банщица внесоха до институциите група общински съветници от Кюстендил. Според тях изместването на коритото след пречиствателната станция застрашавало от подкопаване пътното платно на републиканския път Кюстендил-София при кюстендилското село Ябълково. „На две места в близост до бившия мотел „Сайма“ реката вече е на разстояние между 11 и 17 м, като всяка година това разстояние намалява. През годините са подавани сигнали, но решение до момента няма. Една от причините е незаконният добив на инертни материали по поречието на реката“, твърдят съветниците в сигнала си. Той е адресиран до областната управа, до „Напоителни системи”, Басейнова дирекция и до Областното пътно управление. В него се настоява да се вземат мерки, които да върнат реката в корито й, преди да е достигнала пътното платно. Сигналът е подписан от инж. Огнян Атанасов, Димитър Велинов, Любомир Терзийски, д-р Андрей Димитров, адв. Константин Дингозов.

“Няма никаква опасност за пътя към настоящия момент”, каза Ивайло Чалъков, експерт в направление “Отбранителна и мобилизационна подготовка” към община Кюстендил. Експерти на Пътното управление и противопожарната служба са имали комисия по този проблем и общото заключение е, че на този етап няма потенциална опасност нито за хора и сгради, нито за пътя, тъй като в района има само земеделски земи.

“Предстои да се предприемат действия по отношение на връщане на водите на реката в коритото й, но това ще стане в по-дългосрочен план, тъй като за момента не е наложително”, посочи Чалъков. Той уточни, че причина за изместването на коритото на реката е изграден преди години стълб за високо напрежение в района.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular