Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияОкончателно решение кога се връщат големите ученици в клас ще се вземе...

Окончателно решение кога се връщат големите ученици в клас ще се вземе следващата седмица

Кои ученици ще се върнат в класните стаи от 4 февруари – това обсъдиха на работна среща министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието Красимир Вълчев.

След срещата главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че учебните занятия няма да започнат за всички класове изведнъж. Ще се започне вероятно с 12-и, 7-и и 8-и клас, което ще стане от 4 февруари. Окончателно решение ще се вземе следващата седмица с уговорката, че нещата може да се върнат на базата на развитие на епидемичната ситуация, заяви доц Кунчев.

“Фокусирани сме да следим излизането на английския вариант на вируса извън Великобритания и затова сме много внимателни, но на база на данните, които имаме, мислим, че това е възможно”, каза още здравният инспектор.

В разговорите за ваксинирането на българските учители и мерките след 4 февруари участваха и представители на синдикатите в системата на образованието и работодателските организации.

“Има няколко възможности – едната е свързана с постепенното връщане на учениците в клас. Различни са формулите, които обсъждаме. Като че ли най-оптималната и разумна формула, която обсъждаме, е връщането на три класа от 5-и до 12-и клас с известно постъпателно връщане на учениците, като си дадем достатъчно време – около три седмици, в които ще бъдат на училище и три седмици няма да бъдат, но това са проекти, по които работим”, коментира по-рано днес здравният министър.

От днес присъствено в училищата е разрешено провеждането на учебни практики, изпити, олимпиади и състезания, които не могат да се организират дистанционно. Необходимо е да се спазват стриктно на противоепидемичните мерки, съгласно последната заповед на здравния министър. По време на такива дейности в учебните заведения е задължително носенето на предпазни маски и спазването на дистанция./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular