Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоОгнена стихия над гората в Осеново

Огнена стихия над гората в Осеново

Дежурни групи ще наблюдават целия периметър

Горски пожар гори над село Осеново, съобщиха от община Банско. Огънят е обхванал смесена гора, където няма снежна покривка, тъй като пожарът е на южен склон в ниската част на планината над селото, посочват от общината. Горят сухи треви, листа и корони на дървета. По първоначални данни огънят е тръгнал от запалена суха папрат, но причините към момента са неизвестни.

По-късно съобщиха, че огънят е локализиран. Десетки огнеборци се включиха в гасенето, като през цялата нощ дежурни екипи ще останат за наблюдение, тъй като има много тлеещи дънери, заявиха от областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Пожарът е възникнал в късния следобед, като най-вероятната причина е непредпазливост при боравене с огън. Гората в района е предимно с насаждения от черен бор, а този вид е с високо съдържание на смола. В потушаването на пожара с високопроходима техника са се включили служители на горските стопанства от района и рейнджъри от Национален парк „Пирин“, както и доброволци от местното население. Активните гасачески действия са преустановени заради намалената видимост в късните часове.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular