Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияОгромна трагедия! Откриха тялото на Атанас Скатов

Огромна трагедия! Откриха тялото на Атанас Скатов

Падането на Атанас Скатов под К2 (8611 метра) е завършило фатално. Тялото на 42-годишния Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия го е транспортирал от Базовия лагер към Скарду, най-близкия град в Северен Пакистан. За това уведоми Министерството на външните работи. В хеликоптера е била и годеницата на Скатов.

В спасителната акция са били включени два хеликоптера Ecurell на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Атанас Скатов изчезна в подножието на К2 в Хималаите. Той е паднал на връщане от Лагер 3, след опит да атакува вторият по-височина връх в света. Това съобщи в Twitter специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха от непалска агенция, цитирани от Държавното радио, по повод информация в български медии, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Преди Коледa алпинистът, който е агроном по професия, тръгна на първата зимна експедиция за изкачване на К2.

Скатов е първият български алпинист, изкачил всички континентални първенци и първият веган покорил два пъти Еверест и още девет осемхилядника.

RELATED ARTICLES

Most Popular