Friday, May 10, 2024
HomeАктуално от днесОгънят при селата Фролош и Ваксево е локализиран от три страни

Огънят при селата Фролош и Ваксево е локализиран от три страни

Шест пожара са гасени през изминалото денонощие в Кюстендилска област

От три страни е локализиран пожарът при селата Фролош и Ваксево, между общините Невестино и Кочериново, съобщиха от полицията в Кюстендил. Продължава локализирането му от северната страна, при село Ваксево. Екипите са на място и продължават да работят. Няма опасност огънят да засегне имоти и хора, каза говорителят на дирекцията Катя Табачка. Пожарът, който възникна на 9 август, се разви на площ от 600 дка. Той е върхов при около 100 дка от горите.

Екипи на пожарната и горските стопанства, както и доброволци от местното население, продължават гасенето, като се използва и тежка техника. По-рано през деня огнеборците успяха да го ограничат от двете страни, съобщи началникът на Районната противопожарна служба в гр. Рила Стефан Тахтаджийски, на чиято територия е пожарът. За БНР той заяви: „Имаме тежка техника и пожарът ще бъде ограничен. Разполагаме с тежък около 40 т булдозер. Във вторник пожарът беше ликвидиран и ограничен от две страни, а днес ще бъде ограничен с булдозера от другите две посоки, като направим полоси. После само ще се дежури. Има екипи от гр. Рила, от Кюстендил и от Дупница. Екипите са на линия вече две денонощия”.

Шест пожара са гасени през изминалото денонощие в Кюстендилска област, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. При пет от тях причината е проявена небрежност. Неправилно боравене с открит огън е причина за пожара в землището на село Слатино, който се разгърна на площ от 300 дка. Унищожени бяха  2000 м оптичен кабел, 20 жп траверси, контактна мрежа 500 м. Огнеборците спасиха жп гарата на Бобошево. Пожарът бе угасен от 4 противопожарни екипа. Отново небрежност разпали огъня в землището на село Крайници, където изгоряха сухи треви, като  щети не бяха допуснати. Не е различна причината и за пожара в Кюстендил, където два екипа на РСПБЗН гасиха сухи треви и не допуснаха нанасянето на щети. Небрежно боравене с открит огън причини пожар в сухи треви и в землището на село Дяково. Той е угасен от един екип на РСПБЗН – Дупница. В ранното утро на сряда в близост до жп гара Бобошево отново поради небрежност  горяха сухи треви. Пожарът бе угасен от екип на РСПБЗН-Дупница, като щети не бяха допуснати.

Единствено в село Лозно не се изкключва умисъл. Пожарът е възникнал в масив на Околовръстния път с Лозно и е унищожил 6 дка жито, спасени бяха 80 дка посеви. Пожарът бе угасен от два екипа на РСПБЗН – Кюстендил. Причините за възникването му се изясняват от Районно управление-Кюстендил.

Снимки: Екатерина Андонова

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular