Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилОкръжният съд в Кюстендил даде ход на дело за документна измама за...

Окръжният съд в Кюстендил даде ход на дело за документна измама за над 690 000 лв., потърпевши са 199 души

Окръжният съд в Кюстендил даде ход на разпоредителното заседание по дело за документна измама. Списъкът на пострадалите включва 199 лица от територията на цялата страна, съобщиха от съда в Кюстендил. В обвинителния акт, внесен от Окръжната прокуратура в Кюстендил, подсъдимите са 22-ма, но наказателното производство срещу 18 от тях е било прекратено поради изтичане на абсолютната давност. Деянията са били извършени през 2006 година. Причината за забавеното производство пред Окръжен съд – Кюстендил е, че години наред разследването е водено от Специализираната прокуратура за организирана престъпна група и след като е било прекратено там, по подсъдност е изпратено на Окръжна прокуратура – Кюстендил, която е продължила работата по него, уточниха от съда.
За даване ход на разпоредителното заседание по делото е било необходимо всички 199 пострадали и всички подсъдими да бъдат редовно призовани, като ненамирането на някои от тях на посочените адреси не е било пречка за даване ход на делото. През последната година съдът е взел мерки за неотклонение и е разпоредил принудително довеждане на част от подсъдимите, за да бъде възможно провеждане на разпоредителното заседание.
Делото продължава по общия ред, с четирима подсъдими, за трима от тях – с обвинения за измама в големи размери, а за един – с обвинение за документна измама в особено големи размери, за което законът предвижда “лишаване от свобода” за срок от 10 до 20 години.
Обвинението е, че в периода от февруари до юни 2006 година, чрез използване на неистински официални и частни документи, в офис на финансова къща, с клон в Кюстендил, са получили без правно основание парични суми в размер на: за подсъдимия Р.Х. – 351 762 лв., за подсъдимите З.У. и И.У. – 338 129 лв. и за подсъдимия И.Л. – 2480 лв. В обвинителния акт се посочва, че чрез използване на неистински пълномощни от пострадалите лица, имащи право на обезщетения от процеса на приватизация, подсъдимите са получили без правно основание чуждо движимо имущество – посочените парични суми. Малка част от пълномощните са били представени на инвестиционния посредник от подсъдимите, по отношение на които наказателното производство е било прекратено поради изтичане на абсолютната давност.
Делото продължава по общия ред в Окръжен съд – Кюстендил, като е насрочено за 5 последователни дати, от 31 януари до 4 февруари 2022 г., предвид големия брой на свидетелите.

RELATED ARTICLES

Most Popular