Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаОпасност от злополуки около бившия склад на ул. „Саморанска” в Дупница!

Опасност от злополуки около бившия склад на ул. „Саморанска” в Дупница!

Сградата продължава да се руши! Община Дупница е стартирала нова процедура за обезопасяване

Сградата на бившия тютюнев склад на ул. „Саморанска” 1 в Дупница продължава да се самосъбаря и да става все по-опасна. Заради падане на цигли, мазилка, тухли 5-етажната постройка, в която беше несъществуващото от десетилетия шивашко предприятие „Лиляна Димитрова”, може да стане причина за злополука. Опасността нещо да се стовари на главата на някого е огромна! Буквално! Още повече че районът – с кръстовище на улиците „Орлинска” и „Саморанска”, пешеходна пътека и светофари, е оживен. Наблизо са ПГ „Акад. С. П. Корольов” (бившият механотехникум), магазин за хранителни стоки от голяма верига, автобусни спирки, заведения за бързо хранене, къщи и от там минават много хора.

За проблема бе алармирано за пореден път от граждани и в социалните мрежи. В. „Вяра” писа за опасната сграда в началото на м. март. В отговор на наши въпроси тогава от общината обясниха, че с писмо от 8 януари т.г. на собственика И.Т. от Благоевград е изпратено предписание за предприемане на мерки за обезопасяване на сградата. В срок от 3 месеца собственикът бе задължен да монтира предпазни мрежи по трите фасади откъм улиците – на запад, север и юг. В отговора от общинската пресслужба се казваше още, че при липса на доброволно изпълнение на предписанието, съгласно чл. 232, ал. 5, т.1 от Закона за устройство на територията, собственикът ще бъде санкциониран, а глобата е между 1000 и 5000 лв.

Ще бъде ли обезопасена сградата, кой е нейният собственик и глобен ли е, след като не е изпълнил направените вече предписания. С тези въпроси се обърнахме отново към пресцентъра на община Дупница.

„Община Дупница е стартирала нова процедура във връзка с обезопасяването на сградата. Поради атмосферните условия и нестопанисването й, части от сградата са амортизирани и има реални предпоставки за създаване на неприятности за пешеходците. По тази причина комисия от община Дупница в присъствието на упълномощен представител на собственика е направила оглед и констатациите ще бъдат отбелязани в максимално кратки срокове със задължителни бързи срокове за предприемане на съответните действия по обезопасяване на компрометираните елементи”, е отговорът на Христо Апостолов.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular