Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградОпашки за тестове се извиха пред лабораториите в Пиринско, липсват декларираните от...

Опашки за тестове се извиха пред лабораториите в Пиринско, липсват декларираните от държавата антигенни тестове

В първия ден от въвеждането на зелените сертификати огромни опашки се извиха пред лабораториите в Благоевград. И там обаче никъде няма обещаните от държавата антигенни тестове. Хората сами заплащат за тях, за да могат да отидат на работа. Обещаната от държавата доставка на безплатни антигенни тестове, срещу които хората получават сертификат с валидност 48 часа, все още не е налична в Благоевград. За неваксинираните и непреболедували коронавируса това е единственият шанс да отидат на работа в лечебните заведения, домовете за възрастни хора, хосписите и дори клиничните лаборатории, които са вписани в заповедта на здравния министър. От вчера лабораториите питат Регионалната здравна инспекция кога ще получат тестовете, но към момента писмо от здравната институция няма, показа журналистическа проверка на БНР. „Те си минават към момента с нашите тестове, с нашите цени. Ние обясняваме, че към момента ги нямаме. Вчера говорих с РЗИ, че още нямаха готовност да ни ги дадат”. „Направо е кошмар някакъв. Нямаме такива тестове, имаме тестовете, които са ни осигурени от лабораторията. Ние се опитваме, правим отстъпка, каквото можем. Потокът от хора се увеличи. Навсякъде е нещо страшно в момента.“ Всички кабинети и центрове за ваксинация в областта работят, а пред тях има стотици чакащи.
Като “административен хаос” определи кметът на Благоевград Илко Стоянов издадената заповед за въвеждане на т.нар. “зелен сертификат” от здравния министър Стойчо Кацаров. „Изправени сме пред проблем, пред който е изправено и цялото общество. Общината е неразделна част от този проблем. Заповедта продължава да се променя”, заяви в сряда кметът на Благоевград. „Всяка институция трябва да си поема отговорността, когато се прави нещо, то трябва да бъде премислено. Ние получаваме заповед и започваме да я тълкуваме и да мислим какво да правим по нея, обясни той. Имаме домове за възрастни хора – това са хората над 18 г., а стари са след пенсионна възраст. Ваксинираните в нашите домове са изключително малък процент”, коментира Илко Стоянов, цитиран от News.bg.
Стана ясно, че около половината от медиците и персонала в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Благоевград не са ваксинирани. За да започнат смяната си в четвъртък, те са тествани за коронавирус, каза за БТА директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев. Тестването е с цел да се спазят новите изисквания, въведени със заповед на здравния министър, според които медици и персонал в лечебните заведения трябва да притежават сертификат за завършена ваксинация срещу коронавирус или отрицателен ПСР или антигенен тест. На този етап не са предоставени обещаните безплатни антигенни тестове, но медиците и персоналът са тествани в лабораторията към лечебното заведение, за да могат да започнат работа. В момента почти всички отделения на лечебното заведение са за лечение на болни с COVID-19. Въпреки това болницата все още не е с изчерпан капацитет, посочи д-р Митев.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular