Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевградОперата в Благоевград кани на Великденски концерт

Операта в Благоевград кани на Великденски концерт

На сцената ще прозвучи химнът „Стабат Матер”, възпяващ страданията на Христовата майка

В навечерието на големия християнски празник Великден Камерна опера-Благоевград кани гражданите и гостите на Благоевград на празничен концерт с творби от Вивалди, Хендел, Маскани, Росини, Бородин, Верди.

Събитието ще се състои днес, 28 април, от 19,00 ч. в голямата зала на Камерна опера. Билетите се продават в Информационен културен център-Благоевград.

Денят по християнския календар е Велика сряда – важен и вълнуващ ден от Страстната седмица, ден за пречистване и смирение, ден за размисъл и равносметка, в който всеки един от нас събира длани в молитва и иска прошка, за да продължи напред с много любов и надежда за по-добри дни, заявиха от културната институция.

Сред най-интересните изпълнения на вечерта ще бъде Pro peccatis suae gentis от „Стабат матер“ („Плачеща майка”) на Джоакино Росини, в изпълнение на солиста – бас на Камерна опера – Пламен Кумпиков. Това е римокатолически химн от 13-и век, създаден върху текста на средновековна латинска поема, възпяваща страданията на Христовата майка при кръста на Спасителя. Великолепната великденска кантата е създадена през 1736 година и се изпълнява много често и у нас и е сред шедьоврите в този жанр, любим и на музиканти и меломани.

В концерта участват солистите на Камерна опера Юрий Николов, Пламен Кумпиков, Стоил Богданов, Георги Димитров и Михаил Михайлов. Гост-солист на орган е Андрей Ангелов. Оркестър на Камерна опера с концертмайстор Стоил Богданов и диригент Светлана Галианова.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular