Monday, May 6, 2024
HomeРегионОпределиха техническите параметри на бъдещия ГКПП Струмяни - Берово

Определиха техническите параметри на бъдещия ГКПП Струмяни – Берово

Експертна комисия с представители на България и Република Северна Македония прие техническите параметри за възлагане на проектирането на инфраструктурата на новия ГКПП Струмяни – Берово, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Изграждането на граничния контролно-пропускателен пункт ще бъде финансирано по Програма Интеррег VI-А ИПП България – Северна Македония 2021-2027 в рамките на цел “По-добре свързана Европа чрез подобряване на мобилността” на Политиката за сближаване за периода 2021-2027 г.

По време на двудневното заседание на комисията бяха обсъдени концепциите за развитие на техническата инфраструктура на пункта, функциите и разполагането на основните сгради и приложимите законови процедури по проектиране, строителство, оценяване на въздействието върху околната среда, биоразнообразието и защитените зони, както и съответствието с утвърдените природозащитни цели за опазване на защитена зона “Кресна – Илинденци” от мрежата “Натура 2000”.

Домакин на срещата в град Сандански бе областният управител на област Благоевград Николай Шушков, а заседанието се ръководеше от заместник съпредседателите на експертната комисия – Милен Обретенов, директор на дирекция “Управление на териториалното сътрудничество” към МРРБ и Якуп Реджепи, директор на дирекция “Международно право и консулски работи” към Министерство на външните работи на Република Северна Македония. В работата на комисията се включиха и експерти от Управляващия и Националния органи на програмата, Агенция “Пътна инфраструктура” и РИОСВ Благоевград.

В средата на септември от МРРБ съобщиха, че започва проектирането и изграждането на новия ГКПП, който ще свързва България и Република Северна Македония между общините Струмяни и Берово. Над 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждането на пункта. През него ще могат да преминават пътнически превозни средства с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона.

Стратегическият проект за ГКПП “Клепало” между Струмяни и Берово да бъде готов до 2023 г. Само така ще стане ясно дали работните групи са постигнали успех, каза пред медиите премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски през втората половина на януари.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular