Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияОсем милиона тона пластмасови отпадъци всяка година замърсяват световния океан, каза в...

Осем милиона тона пластмасови отпадъци всяка година замърсяват световния океан, каза в Бургас американски изследовател

Проблемът с пластмасовите отпадъци в моретата и океаните става все по-сериозен. Това каза в Бургас американският изследовател Джена Джамбек.
Ние сме установили, че става дума за 8 милиона тона пластмасови отпадъци, които всяка година влизат в световния океан, което в общи линии се равнява на един тир отпадъци, които се изсипват в световния океан на всяка една минута, добави Джамбек. Тя е награждаван изследовател, като повече от 20 години провежда изследвания в областта на твърдите отпадъци. Тя е специалист и в областта на глобалното управление на отпадъците и пластмасовото замърсяване. В Бургас Джамбек участва във форум “Предизвикателството: Чисто Черно море”.
Черно море също страда от това, от което и световният океан – замърсяването с пластмасови отпадъци. Те съставляват 80 на сто от отпадъците, които могат да бъдат установени в морската среда. Човечеството, използвайки активно пластмасата, вече се оказва в ситуацията, в която трябва да бъдат предприети спешни мерки, за да гарантираме не изхвърлянето, а ограничаването на такива продукти, особено такива за еднократна употреба. Замърсяването на морето ще доведе до това, че през 2050 година ще има повече пластмаса отколкото риба, ако процесът не бъде овладян, каза Ивелина Василева, председател на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание.
По думите й замърсяването на морската среда има пряко отношение към здравето не само на водните организми, но и на хората. Това, което е необходимо, е да продължаваме да вървим в посока въвеждане на практики и в бита, и в икономиката, които осигуряват грижата за околната среда – въвеждане на нови технологии, рециклиране на отпадъците и други.
Дискусията за успешни практики, проучвания и за проблемите на Черно море събра представители на национални и местни власти, неправителствени организации.

 

Източник: БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular