Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоОтвориха Предела за камиони, на Кулата пускат само до Солун и Атина

Отвориха Предела за камиони, на Кулата пускат само до Солун и Атина

  • Десетки шофьори бяха блокирани на границата и спаха в кабините си

  • АПИ: Не тръгвайте към Илинден, затворен е за автомобили

Тежкотоварни автомобили над 12 тона вече могат да преминават през прохода Предел, съобщиха от Областно пътно управление – Благоевград. Всички пътища на територията на областта са проходими, почистени до асфалт. Изключение прави пътят до ГКПП “Станке Лисичково”. Там остава ограничението за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Същевременно стана ясно, че Гърция отмени частично забраната за преминаване на автомобили с тегло над 3,5 тона през граничния пункт „Кулата-Промахон“. „Илинден-Ексохи“ остава затворен за всички автомобили. „В тази връзка призоваваме шофьорите на тежкотоварни автомобили, които планират пътуване към Гърция, да отложат тръгването си до отваряне на граничните пунктове, за да не се налага да изчакват в аварийните ленти и в снега и да се образуват колони на АМ „Струма“, каза членът на УС на АПИ инж. Иван Досев.

Ограниченията, въведени от гръцките власти на граничните пунктове с България заради ниските температури и сложната пътна обстановка, предизвикаха километрични колони от тежкотоварни камиони на АМ „Струма” преди ГКПП „Кулата”. Повечето превозвачи са от чужбина и са пренощували в кабините на камионите. Дежурните екипи от Гранична полиция съобщиха, че и в двете посоки няма движение на никакви коли. Към 16,30 часа в неделя граничните власти от южната ни съседка вдигнаха забраната за тировете, влизащи в България. Към Гърция обаче се пропускат само камиони, чиято дестинация е Солун и Атина. Това също създаде проблеми в зоната за граничен контрол, тъй като много от превозвачите са принудени да се върнат. Основните пътни артерии в Благоевградска област са проходими при зимни условия. От Пътна полиция и Областно пътно управление съветват шофьорите да не тръгват на път, ако това не е наложително.

Също така стана ясно, че всички републикански пътища са проходими при зимни условия и няма затворени участъци. Над 900 машини на пътноподдържащите фирми бяха на терен в неделя. Обработката на настилките продължава, като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника.

АПИ апелира шофьорите да карат внимателно, да тръгват с подготвени за зимни условия автомобили и да са търпеливи.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular