Sunday, May 5, 2024
HomeРегионСапарева баняОтиде си основателят на ФА  “Горнополска песен” и клисар на черквата в...

Отиде си основателят на ФА  “Горнополска песен” и клисар на черквата в Овчарци Костадин Кацарски

Отиде си дългогодишният самодеец в сапаревобанското село Овчарци Костадин Кацарски. „Костадин Кацарски е основателят на Фолклорния ансамбъл “Горнополска песен” в Овчарци.

През целия си живот е бил част от читалищната дейност и фолклорната група. Започнал като самодеец още като ученик в гимназията в Сапарева баня. Разказваше, че са правели са седенки, импровизирани сватби. Разказваше ни за живота си като дете в бедно семейство – как са се справяли, как са жънели, пели, докато работят. Когато през 1979 г. аз започнах в читалището в селото ни, той беше писар, сега това е технически секретар. Беше художествен ръководител на фолклорната група от 16 жени с невероятно звънки гласове. Под негово ръководство се опитвахме да пресъздадем старите песни, но имам чувството, че никога не успяхме да ги изпеем така, както нашите предшественици. Костадин Кацарски много обичаше тези автентични песни и държеше да се изпълняват така, както е било в миналото. Когато започнахме да изпълняваме обработен фолклор, в репертоара винаги включваше поне една автентична песен.

Беше и много вярващ. Дори по времето на тоталитаризма е ходил на черква, въпреки забраната. От партийния комитет на БКП са го викали, за  да му забранят. Искали са да го включат в партията, но не са успели, беше станал член на БЗНС. Беше клисари певец в черквата и държеше много ритуалите да са такива, каквито ги е оставил първият свещеник в Овчарци, който е бил монах, дошъл от Света гора. Със сина му Йордан Кацарски направиха параклис в местността Светата вода, където правят курбан всяка година. Това е човек, дал много на Овчарци. Той много обичаше селото, хората в Овчарци. Разказваше какви добри и трудолюбиви хора има тук“, разказа Радка Лазарова- бившият секретар на читалището в Овчарци.

„Костадин Кацарски само допреди 5 години беше певец и клисар в нашата черква. Като певец помагаше и на монахините в Ресиловския манастир. Силно вярващ беше. Благодарение на него аз станах свещеник. Бях млад, претърпях катастрофа, при която оцелях само благодарение на Бог. Само че вече не можех да върша тежка физическа работа. Имах певческа дарба, можех да свиря на акордеон и знаейки за тези ми способности, Костадин Кацарски ме насочи към свещеничеството. Буквално ме заведе в семинарията, за да се запиша да уча. В понеделник го изпратихме четирима свещеници, той заслужава това уважение,“ каза отец Ивайло Пиперков, който служи в черквата в Овчарци.

Костадин Кацарски е роден през 1943 г., почина на 14 януари.

Поклон!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular