Thursday, May 9, 2024
HomeКриминалниОткраднаха 40 000 лв. на храма в Златолист, скрити в дома на...

Откраднаха 40 000 лв. на храма в Златолист, скрити в дома на 72-годишния уредник

Георги Ториманов сигнализирал за липсата в полицията, апашите влезли в къщата през счупен прозорец

Крупна кражба на църковни пари хвърли в потрес жители и вярващи в Санданско. Нагли крадци задигнаха 40 000 лв., собственост на църквата „Свети Георги“ в село Златолист, където някъде е живяла преподобна Стойна. Парите са били откраднати от дома на уредника в храма Георги Ториманов, който живеел в село Катунци. 72-годишният Георги подал сигнал в полицията за липсата. Той и съпругата му Севда държали парите скрити в скрин в дома си. Кражбата е станала във времето, когато съпрузите са били на работа в храма. Все още не е известно защо мъжът е държал църковните пари, скрити в дома си. Според свещеника в храма отец Антон църковните пари са били събрани от началото на месеца и уредникът трябвало да ги внесе в банка по сметка на църквата. В Санданско предполагат, че кражбата е извършена от човек, който е познавал двамата съпрузи и е знаел за навиците им, а отам и за служебните парите, които кътали в дома си.
Полицейски екип е посетил дома на потърпевшия и е извършил оглед. Установено е, че в сградата е проникнато след счупване на прозорец. Случаят е докладван в прокуратурата, а в полицейското управление е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 от НК. Работата по случая продължава.
Храмът е едно от най-посещаваните места в района заради Пероподбна Стойна, пророчица и лечителка, живяла в черквата в края на ХIХ и началото на ХХ век. В двора на черквата се намира и гробът на Преподобна Стойна.
Множество поклонници идват на това чудодейно място с надеждата Бог, Свети Георги и Преподобна Стойна да чуят молитвите им за изцеление, рожба, работа, семейни и други житейски проблеми. Смята се, че всеки който обгърне вековния чинар в двора на църквата ще се излекува. А който се полюлее на вързаната на него люлка, ще се изцери от безплодие. По 1 300-годишното огромно дърво могат да се видят стотици прегънати листчета с желания, пъхнати на всевъзможни кътчета по него.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular