Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникОткриха етнографска и документална изложби за 95-годишнината на читалището в Мещица

Откриха етнографска и документална изложби за 95-годишнината на читалището в Мещица

Снимки, китеници, бродерии, чекрък… пленяват посетителите на експозицията

Етнографска и документална изложби разкрасиха читалище “Пейо К. Яворов” в пернишкото село Мещица. Експозицията е подредена по повод 95-годишнината на читалището и е обособена в два раздела, обясни председателят на читалищното настоятелство Жана Йорданова.
Под надслов “От сръчните ръце на баба” са представени плетива, бродерии, тъкани възглавници, пътеки, китеници, произведени от местните жителки. Чекрък, мотовилки, въртележки, чепкало, речен кош и други уреди могат да се видят в частта “По пътя на вълната”. Те проследяват начина на производство на вълната. Показани са и вълнени изделия, измайсторени от жените в с. Мещица.
Документалната изложба разказва за историята на читалището. Показани са снимки на основателите му, изяви на самодейните състави, награди и др.
Народно читалище “Пейо Яворов” в с. Мещица е основано през 1926 г. На 7 ноември през тази годна се събрали по-будните младежи на учредително събрание. Сред тях били Вела Чопова Юрукова – племенница на Гоце Делчев, която учителствала в Мещица, и младежите от селото Иван Велинов, Кирил Димитров, Димитър Стоянов, Райка Христова и др.
Читалището е носител на орден “Кирил и Методий” – втора степен. Сега тук има женска певческа група “Граовска китка”, детска група по приложно изкуство и сурвакарска група. По случай 95-ата годишнина самодейците от читалището са изработили пано от пластмасови капачки, изобразяващо българска шевица.

RELATED ARTICLES

Most Popular