Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПерникОткриха новата сграда на най-знаковата детска градина в Перник, капацитетът е за 100...

Откриха новата сграда на най-знаковата детска градина в Перник, капацитетът е за 100 места

Бюджетът за двете детски градини „Изворче“ и „Миньорче“ е общо 1 699 927.23 лева – 100% безвъзмездна финансова помощ, поясни Боянка Туджарова

 

Новата сграда на първата най-знакова детска градина в Перник „Миньорче“ отвори врати за най-малките жители на града. Лентата беше прерязана от кмета Вяра Церовска и директора на детското заведение Даниела Захариева. По стар български обичай беше плиснато и менче с вода за здраве и берекет.

„Искам да поздравя на първо място екипа, който се справи с тази нелека задача – в лицето на ръководителя на проекта Боянка Туджарова и координатора Радослава Манова. Ще работим за всички деца на Перник, както го правим и досега, надявам се да постигнем още хубави резултати“, сподели кметът Вяра Церовска и поздрави малките възпитаници на градината.

Мащабният ремонт беше реализиран по проект „Обследване на енергийна ефективност и прилагане на мерки за енергийна ефективност (основен ремонт и въвеждане на енергоспестяващи мерки) на ЦДГ №8 „Изворче“ и ОДЗ №1 „Миньорче“ .

Малките възпитаници на „Миньорче“, които изненадаха всички с невероятните си изпълнения на песни и стихчета, бяха много щастливи и личаха искрите им в очичките. По стар български обичай гостите прекрачиха прага на детската градина с хляб и сол. „Няма да скрия огромното си вълнение след почти две години много упорит труд – можем да се похвалим с две изцяло нови детски заведения. През този период работехме като един екип въпреки трудностите, които преодоляхме. Ще продължим да се грижим за децата, които са нашето бъдеще“, сподели Радослава Манова. Основната цел на проекта е да се увеличи експлоатационната годност на сградите, както и да се осигури подходяща рентабилна и енергоефективна образователна инфраструктура, спомагаща за устойчивото развитие и подобряване конкурентоспособността на градския ареал на община Перник. „Чрез цялостното реновиране на материалните бази ще се подобри качеството на образованието, като се цели задържане на младото население в града. Бюджетът на проекта за двете детски градини „Изворче“ и „Миньорче“ е общо 1 699 927.23 лева – 100% безвъзмездна финансова помощ“, поясни Боянка Туджарова. Новата сграда на детската градина ще се посещава от 100 деца, разпределени в 4-ри групи, на възраст от 3 до 6 години. Детското заведение разполага с две занимални и спални помещения. На откриването на градината и на заключителната пресконференция на проекта присъстваха още целият екип на община Перник, областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Иво Савов, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, представители на фирмата изпълнител и журналисти.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular