Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятОткриха нов коронавирус в Швеция

Откриха нов коронавирус в Швеция

Прилепите и панголините не са единствените диви животни, които са носители на новикоронавируси. Гризачи като плъхове, мишки и полевки също могат да пренасят вируси, които понякога са способни да се прехвърлят върху хората.
Изследователи в Швеция вече са идентифицирали сред шведските банкова полевки (Myodes glareolus) широко разпространен и често срещан коронавирус, който са нарекли”Grimsö” по името на мястото на откриването му.
“Не знаем дали новооткритият вирус представлява по някакъв начин опасност за хората; въпреки това констатациите са добро напомняне защо трябва да наблюдаваме вирусите в дивата природа, особено тези, пренасяни от животни, които живеят в непосредствена близост до нас”, каза вирусологът Оке Лундквист от университета в Упсала, Швеция.
“Все още не знаем какви потенциални заплахи може да представлява вирусът “Grimsö” за общественото здраве. Въпреки това, въз основа на нашите наблюдения и на предишни коронавируси, идентифицирани сред банковите полевка, има основателна причина да продължим да следим коронавируса сред дивите гризачи”, смята той./БГНЕС

RELATED ARTICLES

Most Popular