Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПетричОткриха обновеното читалище в Петрич след най-мащабния ремонт за 110 г.

Откриха обновеното читалище в Петрич след най-мащабния ремонт за 110 г.

Неврокопският митрополит Серафим освети сградата на НЧ „Братя Миладинови – 1914“ в Петрич, която се превърна в модерно културно средище, след приключването на най-мащабния ремонт в 110-годишната история на читалището.

Кметът на общината Димитър Бръчков подчерта, че за обновяването на сграда са намерени съвременни решения, изпълнени са енергоспестяващи мерки, осигурена е достъпна архитектурна среда за хора с двигателни проблеми до всяко едно помещение. „Успешно изпълнихме проекта, благодаря на екипа си, както и на съветниците от мандат 2019/2023 година за подкрепата“, каза кметът.

По думите му инвестициите в читалища допринасят винаги за съхраняването на културната ни идентичност.

Секретарят на НЧ “Братя Миладинови – 1914” Вангелия Тренева благодари на кмета Димитър Бръчков за осигурените нови условия за децата, посещаващи творческите школи. Тренева подчерта, че след ремонта ще има нови възможности за различни дейности и събития, които предстои да се реализират.

„Няма да спираме да работим в сферата на културата като местна власт, помнейки и заветните думи на нашия съгражданин, поет и почетен гражданин на Петрич – Евтим Евтимов: „Отец Паисий обикаля още и проверява българската кръв..“, посочи кметът.

Проектът за модернизиране на културната инфраструктура – НЧ „Братя Миладинови – 1914“ беше защитен от екипа на кмета Димитър Бръчков по ОП „Региони в растеж“.

Терасата на НЧ „Братя Миладинови -1914“ е превърната в удобна и просторна зала за четене с прекрасна гледка към градския площад. Остъклена, отоплена и с оформени различни кътчета, в които малки и големи читатели ще могат да прелистват страниците на любими заглавия.

Новата зала за четене ще носи името на поета Евтим Евтимов, който е работил в петричкото читалище.

„Развълнуван съм, че присъствам в зала, носеща името на Евтим Евтимов. Духът му отново се завръща тук, където е работил преди години. Благодаря на кмета на общината Димитър Бръчков и на читалищното настоятелство за колосалните усилия, които са положили за този Дом на културата в Петрич“, каза при откриването и освещаването на новата зала за четене Венко Евтимов – син на поета Евтим Евтимов.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular