Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПетричПетричани се поклониха пред Евтим Евтимов

Петричани се поклониха пред Евтим Евтимов

Веселин Маринов изнесе концерт, наградиха победителите от конкурса „Горчиво вино“

 

С множество събития в Петрич отбелязаха 90 години от рождението на поета Евтим Евтимов.

Кметът Димитър Бръчков, заместниците му Нина Попова и Борислав Коларов, председателят на Общински съвет Светла Данаилова, общественици и граждани положиха цветя пред паметника на поета.

Да уважат годишнината в Петрич пристигнаха и членове на Съюза на българските писатели, дойде лично и председателят Боян Ангелов.

„Евтим Евтимов емблематизира най-силната любов към Отечеството.  За него Отечеството бе над всичко. Неговата поетическа вселена ще пребъде за слава на Отечеството и градове като Петрич.  Да живее Петрич, да живее Отечеството!, каза Иван Гранитски пред паметника на Евтимов. Мемориалът, изработен от скулптора Евгени Гоцков, беше открит на 24 май, 2021 година.

Бяха наградени и участниците в конкурса „Горчиво вино“ от жури с председател синът на поета Евтим Евтимов – Венко Евтимов. 164 творби оцени журито, в което участваха и поетесата Катерина Кирянова и поетесата Петя Хантова. Класирането в конкурса „Горчиво вино“ се подреди:

  • първо място – Веселин Веселинов от гр. София за стихотворението „Не си съвпадаме дълбоко“,
  • втора награда – Ваня Велева за стихотворението „Минута обич“ и
  • трета награда за Светлана Ангелова от град Харманли за стихотворението „Раждане на вечност“

Художествена програма под надслов „Високо, високо“ посвети Петрич на своя поет и почетен гражданин.  Възпитаници на НЧ „Братя Миладинови – 1914“ и ученици на ПГ „Пейо Яворов“ се представиха запомнящо се на голямата сцена. Те докоснаха публиката с нежна танцова хореография и въздействащ рецитал на стихове, писани от Евтим Евтимов, представени от млади хора с докосваща емоционалност.

Излъчен на голям екран беше и откъс от филма на БНТ – „Високо“, посветен на годишнината от рождението на поета Евтим Евтимов.

По покана на Общината на Петрич в този ден гостува и Веселин Маринов – изпълнителят, който изпя емблематични песни по текстове именно на Евтим Евтимов.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular