Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилОткриха умряла дива свиня с африканска чума в Кюстендилско

Откриха умряла дива свиня с африканска чума в Кюстендилско

Областната комисия с мерки срещу разпространението

 

При изследване на материал от намерена мъртва дива свиня в землището на село Кадровица, община Невестино, е установен геном на вируса на Африканска чума по свинете. Това съобщи директорът на ОДБХ – Кюстендил д-р Велка Войнова по време на заседание на Областната епизоотична комисия. Изследването е направено на 4 април, уточни д-р Велкова.

“До този момент в ОДБХ – Кюстендил не са постъпвали сигнали за съмнение или клинични признаци на заболяване при домашни свине, отглеждани във фамилни ферми или лични стопанства.
За периода от началото на ловния сезон 2023 – 2024 г. до този момент на територията на област Кюстендил са отстреляни 487 броя диви свине /с 400 бр. по-малко от предишния ловен сезон/, които са изследвани и са отрицателни по отношение на заболяването АЧС.
Риск от поява на заболяването при домашни свине съществува, поради циркулацията на вируса в популацията на дивата свиня”, обясни директорът на ОДБХ – Кюстендил.

Д-р Тодор Бачев – началник отдел “Здравеопазване на животните” при ОДБХ, представи пред Епизоотичната комисия мерки, които бяха одобрени и гласувани единодушно.

“Благодаря на специалистите, че ни алармираха и поставиха въпроса. Ние ще изпратим мерките към общините и ще следим за изпълнението им”, заяви областният управител инж. Александър Пандурски. В заседанието на комисията се включи и неговият заместник Мария Зарева.

Кметовете на общини трябва да свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат включени като членове по един представител на ОК на БВС.

Разпоредено е провеждане на инвентаризация на свиневъдните обекти, както е предвидено в „План за действия в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с АЧС“ – три пъти годишно, както следва: еднократно от представители на администрацията на местното управление в срок до края на месец октомври;

Трябва да се извършат проверки на депопулацията на задните дворове през 2019 г., ако същите не са подновили дейността си в срок до края на месец октомври; Извършване на клинични прегледи/проверки на биосигурността от регистрираните ветеринарни лекари четири пъти годишно и предоставяне на резултатите от проверките на съответните официални ветеринарни лекари; Провеждане на проверки за биосигурност от официални ветеринарни лекари, клинични прегледи въз основа на оценка на риска от ОДБХ. Вземане на проби и лабораторни изследвания в случай на съмнение.

На собствениците на прасета от задния двор чрез местните органи, официалните ветеринарни лекари и регистрираните ветринарни лекари да се представят информационни материали.
Органите на Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил трябва да извършват месечни проверки относно провеждането в интернет на нелегална търговия с прасета; да провеждат онлайн надзор по интернет, уебстраници, социални мрежи и групи, и да извършват проверки на място; Да взаимодействат с териториалните звена на МВР за борба с нелегалното придвижване на прасета чрез извършване на проверки на превозни средства по параметри, зададени от ЦУ на БАБХ, с цел откриване на източника на всяко заловено прасе или продукт от свинско месо.

Органите на местната власт във взаимодействие с органите на МВР да извършват проверки за търговия със свине и животински продукти на нерегламентирани тържища.

RELATED ARTICLES

Most Popular