Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаОтхвърлиха новия бизнес план на “Кюстендилска вода”  

Отхвърлиха новия бизнес план на “Кюстендилска вода”  

Дупница отново настоява за промени в Закона за водите и стратегията за развитие на сектора

Отхвърлен е новият бизнес план за развитие дейността на “Кюстендилска вода” ЕООД  като ВиК оператор на общините в  Асоциацията по В и К за област Кюстендил за регулаторния период 2022 – 2026 г. На заседанието, проведено във вторник, против плана е гласувала кметът на община Бобов дол Елза Величкова. Зам. -кметът на община Кюстендил Росица Плачкова  е гласувала с „въздържал се”. Кметът на община Дупница Методи Чимев не е участвал в гласуването, тъй като нямаше мандат от Общинския съвет да упражни правото си на вот заради липса на достатъчно информация и време за обсъждане на документа. Точката, касаеща бизнес плана, не е приета и поради отсъствието на представител на община Бобошево – събрани са по-малко от необходимите гласове.

„Кметът Методи Чимев изрази становище, че е твърде шоково за община Дупница повишението на цената на водата, заложено в бизнес плана. То е  от 1, 37 на 3, 34 лв. и трябва да влезе в сила от 1 януари 2024 г.  за всички общини в асоциацията.Той предложи за община Дупница да има период с по-плавен преход към увеличението на цената. Освен това ние смятаме, че предвидените в бизнес плана инвестиции за В и К за общината в размер на 170 000 лв. са много малко в сравнение с постъпленията от 5 000 000 лв. Нерешени остават основните проблеми в сектора. Продължаваме да настояваме да се извършат промени в Закона за водите и в Стратегията за развитие на водния сектор от 2012 г., която е неефективна. Шест области в страната, сред които и Кюстендил, а оттам и община Дупница, останаха без европейско финансиране в този сектор. Проблемът с финансирането за В и К не е решен и с новата оперативна програма. Законът за водите трябва да се промени и да се намери начин тези шест области да получат финансиране”, коментира председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, който също е присъствал на заседанието.

“Необходими са ни взаимодействие, диалог и конструктивизъм. Всички институции трябва да работим в определяна посока, за да си свършим работата”. Това са думите, с които областният управител Александър Пандурски се е обърнал към членовете на Асоциацията по ВиК.

На заседанието са приети отчетът за изпълнение на работата и отчетът на бюджета за 2021 г. на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от “Кюстендилска вода”.

Гласуван е със задна дата актуализираният бюджет на асоциацията за 2022 г., тъй като на предните две заседания не бе приет. Това е бюджет с ½ от параметрите на предлагания на предходните две заседания, когато не бе приет. „Липсата на бюджет за 2022 г. доведе до напускането на главния секретар и експерта  на ВиК, за които длъжности ще бъде обявена процедура през тази година. Финансовият експерт бе преназначен на 4-часов работен ден”, обясниха от пресцентъра на областната управа.

„В допълнително споразумение номер 3 към договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, и приемане на водоснабдителни и канализационни услуги, сключен между АВиК – Кюстендил и ВиК оператора “Кюстендилска вода” ЕООД, областният управител предложи да бъде променена датата на подписването му от 01.01.2024 г. на 2023 г., заради продължаващите преговори между община Дупница и ВиК холдинга. Поради липса на мандат по тази точка не бе гласувано. Споразумението трябваше да уреди продължаване на срока, от който ВиК да започне да упражнява горепосочените дейности и предоставяне на ВиК услуга на новоприсъединената територия на община Дупница, с оглед промяна границите на обособената територия.

В хода на заседанието присъстващите разгледаха и приеха още проекта за бюджет на асоциацията за 2023 г.

Във връзка с бизнес плана на ВиК оператора “Кюстендилска вода” областният управител коментира: “Цената на водата е формирана при едни показатели. Сега те са различни. Трябва да дадем възможност за стабилност на оператора, за да работи.” Той заяви, че все пак операторът тръгва в правилна посока и изрази надежда, че може да има стабилизация в един обозрим период от време.

От своя страна в. и. длъжността управител на “Кюстендилска вода” обясни: “За никого не е тайна, че състоянието на дружеството не е добро. За цената сме заложили минималните изисквания, с оглед да пощадим ползвателите. Ще се очертае, че предложената цена е една от най-ниските на водата в България. Не сме залитали да правим големи инвестиции, защото ще се отрази на цената. Мога да ви уверя, че ще се опитаме да решим проблемите и да наваксаме пропуснатото.”

Областният управител смята, че по отношение на инвестициите е добре да се проведат срещи и разговори с МРРБ и с МОСВ. “Поемам ангажимент да направим една среща, която ще бъде полезна и за нас, и за тези, които управляват тези процеси”, казва областният управител на Кюстендил.

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Циганите в Дупница и Кюстендил кога започнат да плащат вода , е те тогава нещо положително може да се случи.Не може 50 на 50 да е плащането на вода и да сте на печалба.Гола вода сте .И 10 лева кубика да стане никакъв резултат нема да имате. Прикривайте още истината ,всичко е за ваша сметка.И аз вече като мангалите не плащам вода.

Comments are closed.

Most Popular