Sunday, May 12, 2024
HomeРегионБлагоевградПореден скандал! Кметът на Благоевград дава на прокурор подписка за референдум ...

Пореден скандал! Кметът на Благоевград дава на прокурор подписка за референдум  

Всичко се оказа една шарлатания, фигурират имена на покойници, 1/3 от подписите са невалидни, заяви Илко Стоянов

 

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и председателят на ОбС Радослав Тасков обявиха данните от подписката за референдум, относно заема от 17 милиона за парк “Бачиново”.

“В подписката за референдум, касаещ „Бачиново“, има изключително много некоректни данни. Всичко се оказа една шарлатания. Ще сезирам Комисията за защита на личните данни и прокуратурата, за да бъде установено дали не е злоупотребено с личните данни на хората”, заяви на пресконференция градоначалникът Илко Стоянов. Той обяви, че около 1/3  от събраните подписи за произвеждане на референдум са невалидни. След извършена проверк на ГРАО  се оказало, че сред подписалите се има лица с непълни лични данни, непълнолетни лица, лица с правни ограничения и хора, които не са български граждани. По думите на Стоянов в списъците фигурират включително и покойници. От събраните 12 075 подписа за референдум, коректни са 8 589, а некоректни – 3 486. Това означава, че редовните са по-малко от 10% от жителите на общината и референдум за поемане на дългосрочен дълг за около 17 млн. лв. за инвестиционно намерение “Скапто Терме аквапарк „Бачиново“ няма да се проведе.

„Оказва се, че събирането на подписи от Инициативния комитет е една шарлатания, хората бяха лъгани и се радвам, че фактите излязоха наяве. За пореден път се доказа, че тази групичка не се е отдала на кауза в полза на този град, а напротив – посветила се е на това да пречи на развитието му”, коментира Стоянов, като хвърли упрек срещу бившия областен управител.

Той припомни, че Община Благоевград бе една от първите с осигурено финансиране, но остана сред тези, които не го получиха. Кметът подчерта още, че за сметка на това по-малки общини като Кресна, Петрич и Сандански са получили финансов ресурс от ФУГ. “На мнение съм, че трябва да има допитвания до обществеността, но те трябва да се правят много внимателно, за да не бъдат заблуждавани гражданите и техните данни да не бъдат използвани за други цели“, коментира още кметът Стоянов. Той заяви, че ще сезира Комисия за защита на личните данни и Прокуратурата, за да бъде установено дали не е злоупотребено с личните данни на хората.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular