Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградОчакват се резултатите от проверката на пътя за Рилския манастир

Очакват се резултатите от проверката на пътя за Рилския манастир

Инспектиращите пропътуваха 22-километровата отсечка от Рила до Светата обител

 

Очакват се резултатите от проведената инспекция на 22-километровата отсечка по пътя Рила – Рилски манастир. В нея участваха представители на Областната администрация в Кюстендил, МВР, дирекцията “Пожарна безопасност и защита на населението”, Светата обител, община Рила, Областното пътно управление.

Проверката бе във връзка с постъпило писмо от Рилската света обител до Областната администрация, по отношение състоянието на пътя. “С него епископът на Светата обител ни сезира за надвиснали клони, пречещи на движението, запълнени канавки, паднали камъни и пътни знаци, които не се виждат. По този повод беше свикана междуведомствена комисия от областния управител Александър Пандурски, която да установи състоянието на трасето”, каза Евелина Марковска, главен експерт в Областната администрация в Кюстендил. Тя посочи, че до два-три дни ще бъде готово и становището на участвалите в комисията институции.

Представителите на различните държавни структури пропътуваха в петък цялата отсечка, за да се запознаят детайлно с проблемите. Сред тях са запълнени с камъни канавки, които не събират стичащата се по склоновете вода, която се излива на пътя, липсващи и изкривени пътни знаци, непочистени клони на дървета, незастопорени обезопасителни мрежи, които не задържат падащите камъни. Незавършен е и обекта при полутунела по пътя, а край него все още стоят строителни отпадъци.

“След направеният ремонт пътят наистина е в добро състояние, но за да можем да се радваме на направеното, независимо дали парите идват от Европа или от България, то трябва да се пази, а част от това опазване е поддръжката му”, каза Росен Михайлов, адвокат на Рилската Света обител. Той посочи, че заради не поддържането на пътя той се уврежда, започва да тече вода по шосето, падат камъни. “Задължение на държавата е, чрез Областното пътно управление, да осигури безопасно движение на пътуващите”, коментира още Михайлов.

Той посочи, че след реновацията на пътната отсечка, “габаритът й се разшири, сложиха се еластични огради, маркировката се възстанови, но пътят остава рисков като планински и трябва да се поддържа в вид, който дава възможност да се пътува безопасно”.

От областното пътно управление са посочили в отговор на множеството писма, изпратени от Рилската света обител, че дейностите са планирани и са извършват, а онези, които не са – ще бъдат направени от следващата фирма, която ще бъде ангажирана с поддръжката на пътя.

От Областното пътно управление отказаха да коментират участието си в проверката./БТА

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular