Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСапарева баняОчаква се поскъпване на питейната вода в Сапарева баня

Очаква се поскъпване на питейната вода в Сапарева баня

Питейната вода в курорта Сапарева баня ще поскъпне според изготвения бизнес план на местното ВиК-Паничище. Това съобщи кметът Калин Гелев. По прогноза цената на водата в чешмите ще стане около 1 лев за кубически метър. Според изготвения бизнес план на местното ВиК за 2022-2025 г. всяка година цената на питейната вода в курортната община се увеличава с около 10 ст. Допреди две години в Сапарева баня пиеха най-евтината вода в страната – по 55 стотинки за кубик. След това тя беше повишена на 84, а година по-късно – на 90 стотинки за кубически метър.

Кметът на общината Калин Гелев коментира пред БНР:

„Питейната вода, съгласно бизнес плана, всяка година се увеличава между 9 и 10 стотинки. От новата година мисля, че ще е около един лев. Бизнес планът не е разгледан, новият 2022-2023 г. на ВиК-Паничище, защото знаете, че е наложен мораториум“.

Новата цена, която се очаква да влезе в сила по-късно тази година, ще се плаща от около 3-те хиляди потребители и ползватели на вода – домакинствата, заведенията, над 120-те къщи за гости и хотелите, фирмите и предприятията.

ВиК-Паничище не е във ВиК асоциацията за Кюстендилски регион, общинските съветници няколко пъти гласуваха против това членство, което би качило цената до над 2 лева за куб. м.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular