Friday, May 10, 2024
HomeРегионОще две хижи в Рила ще събират кенчета за рециклиране

Още две хижи в Рила ще събират кенчета за рециклиране

Още две хижи в Рила планина се включиха в кампанията „Рециклиада“ на Софийски планински клуб и „Екопак България“ АД.

„На х. „Ловна“ и х. „Малка Юрта“ поставихме мачкалки и контейнери, в които да се съхраняват смачканите алуминиеви кенчета. В последствие тези кенчета ще бъдат извозени и рециклирани“, съобщиха инициаторите.

Такива съоръжения вече бяха поставени на хижа „Трещеник в Рила и хижа „Балканити“ във Витоша.

Целта на първата по рода си „Рециклиада“ е да информира туристите за проблемите, които хижите срещат със съхранението и извозването на боклук. Както и да създаде условия за по-лесно и ефективно съхранение и извозване на алуминиеви кенчета от хижите.

Средно за година в световен мащаб се изразходват 180 млрд. кенчета, от които се рециклират под 7%. И ето защо, алуминиевите неща имат висока стойност като отпадъци.

Редукционният процес, при който се добива алуминия изисква огромно количество електроенергия. Ето защо рециклирането на алуминия има смисъл. То спестява енергия – много енергия. А както вероятно знаете, енергията е скъпа.

Добиването на алуминий от алуминиев скрап, от друга страна, изразходва само 4% от енергията – само 1/3 киловатчас. Производството на рециклиран кен спестява 95% от енергията, необходима за производство на чисто нов кен.

Камен ЯНЕВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular