Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаОще 8053 лв събра благотворителният мач на „Бончук“ за градежа на храм...

Още 8053 лв събра благотворителният мач на „Бончук“ за градежа на храм „Св. Мина“

Двата състава сътвориха истинско шоу за зрителите на стадиона в Дупница

8053 лева са събрани за изграждането на черквата „Св. Мина“ в жк „Бистрица“ с благотворителния футболен мач на настоящия отбор и ветераните на „Марек“, игран на стадион „Бончук“ в Дупница. Резултатът бе раван – 4:4, като футболистите дадоха всичко от себе си и зарадваха своите фенове.

Публиката се върна към славните времена на „Марек“ благодарение на изложения футболен трофей – Купата на Съветската армия, спечелена от тима в един от най-успешните му периоди – 1978 година, когато с гол на Любен Севдин дупнишкият отбор побеждава ЦСКА с 1:0. Тренираният от Танчо Калпаков „Марек 1915“ игра в състав Александър Близнаков,  Александър Башлиев,  Андон Гущеров, Анжело Кючуков – младши, Боян Стойнев, Веселин Любомиров, Георги Божилов, Даниел Гогов, Димитър Илиев, Константин Костадинов, Любомир Костов, Милен Иванов, Николай Ганчев, Радослав Михалков, Раиф Мурадов, Росен Йорданов, Румен Сандев и Христо Каймакански.

Ветераните, включили се в благородната кауза, са Даниел Белчев, Ивайло Петров, Венцислав Бонев, Янек Кючуков, Емил Кацаров, Георги Караканов, Анжело Кючуков – старши, Любомир Любенов, Стефан Пеянски, Камен Шербетов, Еньо Кръстовчев, Красимир Влахов, Илия Илиев, Крум Бибишков, Димитър Коемджиев, Евгени Йорданов, Светослав Георгиев, Емил Петков, Николай Николов, Петър Бандев и новите попълнения Ивайло Петров и Петър Златинов с треньор Румен Стоянов.

Гл. съдия на мача бе Калоян Кацаров, с помощници Райко Цветков и Цветелина Янева. Водещи бяха Даниела Петрова, която е организатор на благотворителното събитие, Константин Соколов и Емил Димитров.  Мероприятието бе осъществено с подкрепата и съдействието на  община Дупница и ФК „Марек“, както и с медийното съдействие на ТВ „Запад”, вестник „Вяра” и радио „Астра+”.  След футболната среща  зрителите се насладиха на концерта на талантливата народна  певица Теди Еротеева. Участваха и танцьорите от ансамбъл „Рила“ с ръководител Кирил Амбарков. На финала имаше и томбола – щастливците, чиито номера на билетите бяха изтеглени, получиха фланелки на отбора и албум с песните на Теди Еротеева.

Преди старта на двубоя благодарности и поздравления към включилите се в каузата изказаха кметът Методи Чимев, Юли Кишкин, който  е един от инициаторите на  съграждането на църквата, отец Иван Айдаров – Председател на църковното настоятелство,спортно-техническият директор на „Марек 1915“ Васил Павлов и директорът на Детско-юношеската школа на „Марек 1915“ Янек Кючуков.

„Юли Кишкин, Даниела Петрова и отец Иван Айдаровса хората от черковното настоятелство, които, вярвайте, полагат неимоверни усилия тази идея да получи реализация. Юли всеки ден е на обекта, включително и днес беше там. Дани организира второ мероприятие, средствата от което отиват за изграждането на храма. Отец Иван с неговите ангажименти е отдаден на идеята.

Но всичко това без вас, без тези момчета, които след малко ще излязат на терена, нямаше да се случи, за което огромно благодаря. Благодаря както на сегашния отбор, така и на ветераните – аз не мога да ги нарека ветерани, те са футболисти с малко повече опит– за това, че допринасят това нещо да бъде факт– да ни съберат, да ни зарадват.

Убеден съм, средствата, които ще съберем, няма да са малко и дай Боже, догодина да имаме един действащ храм на територията на жк „Бистрица“, обърна се към присъстващите кметът Чимев.

„Работим усилено и жк. „Бистрица“ ще има църква. Дал съм дума за това и то ще се случи“, заяви Юли Кишкин.

„Пожелавам повече деца в града да се занимават с футбол и всички видове спорт, защото футболът първо е здраве, футболът възпитава в дисциплина, дава добри приятелства и незабравими моменти“, каза Васил Павлов.

„Искам да споделя защо лично аз се включих в тази кауза. Преди 5 години в сърцето на един много любим за мен човек се роди мечтата за построяването на тази църква и аз обещах, че с каквото и както мога, ще помагам за това тя да се реализира. Надявам се, че сега той ни гледа от небето. Ще цитирам нещо, което ми казваше: „Мога да имам много любими отбори, но обичам само един и това е „Марек“, защото аз съм дупничанин“, сподели  Даниела Петрова и покани играчите на „Марек” на терена.

„Аз съм на мнението, че ако можеш да помогнеш, трябва да го направиш, особено пък за такава свята кауза, каквато е да се изгради храм. Вярващ човек съм. Възпитана съм от моите родители да вярвам в Господ, в доброто най-вече, в нашите корени, обичаи. И мисля, че трябва да се съграждат храмове, така, както е било в миналото. Трябва да се поддържат тези, които са изградили нашите предци. И тъй като аз със своите песни имам възможността да подам ръка, дори да не е толкова голяма помощта. Всяка помощ от всеки човек е важна, защото заедно можем да направим всичко и трябва да се обединим, да сме обединени като народ. С това свое дело искам и да призова повече хора да се включват в такива инициативи.

Аз поздравявам най-вече организаторите. Защото, хубаво, аз ще дойда, ще пея, но да организираш всичко това, да менажираш тези средства, да търсиш майстори. Всичко това е тежко. Знам от личен опит, тъй като с моето семейство преди години реставрирахме един стар храм в Пирин и знам колко е трудно. Затова поздравявам тези хора, които са се наели да съградят този храм. Дълбок поклон пред тях. Надявам се след година, най-много две да мога да запаля свещ в храма „Свети Мина“. Свети Мина е покровител на семейството, а за мен семейството е опорна точка в живота. Семейството е онова нещо, което ми дава сили, и мисля, че за всеки един е така. Семейството е много важно, затова ще се радвам да запаля свещ в новия в храм „Свети Мина““, обясни Теди Еротеева пред в. „Вяра“.

Общата събрана сума до момента е  81 000 лева.

Юлияна КОЛЧАКОВА

Банкова сметка за дарения за построяването на черквата „Св. Мина“:

IBAN: BG23STSA93000029872669

BIC: STSABGSF

RELATED ARTICLES

Most Popular