Падат границите между Северна Македония, Албания и Сърбия

Заев: “Не можем да чакаме всички вътрешни проблеми на ЕС да бъдат решени, за да продължим напред”

Северна Македония и Албания продължават курса към засилване на регионалното сътрудничество със Сърбия и формирането на собствена зона за свободно движение и бизнес на фона на блокирания им път към Европейския съюз.

Президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерът на Албания Еди Рама и македонският премиер Зоран Заев се събраха на мащабен форум в Скопие под надслов “Свързани Балкани”, в който участват стотици компании.

Вучич каза, че в рамките на интициативата “мини Шенген” се създава бъдеще и че до година и половина или две няма да има граници между трите страни.

“Ще започнем съвместна работа по единен пазар на труда, както и по взаимно приемане на академичните квалификации – на бармани, лекари, зъболекари и други професии, които ще бъдат приети и в трите държави. Това ще ни сближи, ще засили икономиката ни, ще осигури по-бърз растеж и ще повиши жизнения стандарт на гражданите. Това е голяма крачка към бъдещето“, каза Вучич, цитиран от БГНЕС.

Сърбия е далеч назад по пътя си към Европейския съюз и една от страните, които развиват активни отношения с Русия. След българската блокада пред започването на преговори на Скопие с ЕС Белград продължи да засилва влиянието си в Северна Македония.

Лидерите и на трите държави критикуват ЕС за бавните темпове на разширяване и продължават да работят за зона за свободно движение и бизнес, която обаче поне официално не представят като алтернативна на ЕС.

“Неуспехът на ЕС да изпълни обещанията си да започне първата междуправителствена конференция с Албания и Северна Македония е в разрез с европейската идея, в противоречие с интересите на самия ЕС и в противоречие с ангажимента на двете страни, които са изпълнили всички критерии”, каза македонският премиер Зоран Заев в рамките на форума.

“Ние сме тук и когато Европейският съюз е готов, ние сме тук – вече готови, с вече предоставени улеснения за нашите граждани и с вече разработени икономически инициативи. Днес ще говорим за тях, така че се надявам, че ЕС ще намери начин да осигури финансиране за тях, особено след като много от тях са част от зелената програма”, добави Заев, цитиран от “Фокус”.

“Ние самостоятелно показваме политическо лидерство и загриженост за насърчаването на сътрудничеството, за което този път имаме конкретна програма за действие и съм убеден, че тя ще бъде призната като инициатива за уважение и подкрепа в Брюксел и Вашингтон”, каза той.

Трите страни подписват три споразумения – за улесняване на потока от стоки и услуги между трите западнобалкански държави, за сътрудничество при природни бедствия и за единен пазар на труда между Сърбия, Република Северна Македония и Албания.

От Белрад до Тирана никой не ви спира

“Ако успеем да направим това, на 1 януари 2023 г. вече да няма граници между нашите страни. Ще има граници, но не и за нашите граждани. Отивате от Белград до Тирана и никой не ви спира никъде”, каза Вучич.

“През последните две години ние развихме искрено доверие помежду си по отношение на развитието на отношенията с региона, ЕС и света. Всички сме на европейския път, но не сме нито глупави, нито наивни да вярваме, че някой ще работи в полза на нашите държави, ако не го направим сами. Готови сме да вземем съдбата си в свои ръце и да работим в интерес на нашите граждани“, добави той.

По думите му се откриват големи и безкрайни възможности от полза и за трите държави.

Репетиция за ЕС

“Този регион вече не може да бъде заложник на миналото, разделени сме слаби. Искаме да проектираме бъдещето чрез тази инициатива. Това, което ще направим в ЕС утре, започваме да правим днес тук, в региона”, каза от своя страна албанският премиер Еди Рама.

“Защо да чакаме затворени в нашите граници с гръб един към друг, както се случи през последните 500 години? Защото в момента, в който се интегрираме в ЕС, ще направим точно това, което правим тук без ЕС“, каза Рама, цитиран от БГНЕС.

“Това не е нито по-малко, нито повече от формирането на среда, която живее според принципите, ценностите и механизмите на ЕС, но междувременно всяка държава прави своите стъпки за присъединяване към ЕС. В резултат на инициативата всички камиони и стоки, пътуващи до страни в региона, сега ще прекарват по-малко време в чакане на границата, отколкото в пътуване. В името на какво трябва да приемем реалността, че това не е пътят към ЕС – в името на историята, на конфликтите, в името на някои нерешени въпроси, които много добре знаем, че трябва да бъдат решени в бъдеще?”, каза той.

Той нарече тази инициатива стратегическа за Албания и подчерта, че общото регионално икономическо пространство може да постигне много повече, отколкото страните да се справят сами и поотделно./ mediapool.bg