Параклисът в Блатино се сдоби с олтар

Черквата „Света Троица” в Блатино

Параклисът в дупнишкото село Блатино се сдоби с олтар. Макар и незавършена, светинята вече украсява параклиса „Света Троица” („Свети Дух”). Новата придобивка е факт 10 г. след изграждането на кокетната черквица, която за храмовия си празник на 17 юни ще бъде напълно завършена.

Юлия Лазаркова (вдясно) и Радостина Данаилова

„Средствата за олтара са осигурени от Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, а изработката е поверена на майстор от Благоевградско”, съобщи кметският наместник Ботьо Дончев. Предшественичката му Юлия Лазаркова, изградила параклиса, посочи: „Аз съм построила черквата, с дарения, без участието на общината, по-висшестоящи организации и без участието на европейски пари. Вече правим и олтар вътре. За 17 юни, когато ни е съборът, ще бъде готов.” Параклисът „Света Троица” е единственият храм в Блатино.

Олтарът е почти готов.

Намира се в центъра на селото и е привлекателно място за големи и малки – със зелената градинка и люлки за децата. Църквата е осветена и открита през 2009 година и на православния празник Свети Дух (17 юни, винаги в понеделник, на 51-вия ден след Великден) ежегодно събира вярващи не само от селото. Местните искрено се радват на параклиса. „Черквата ни е много хубава и много сме доволни, че я има. Нашето село е малко и преди да я построят, си нямахме храм”, каза възрастен блатинец.