Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевградПациенти с ковид прегряха телефоните на спешните центрове в Югозапада

Пациенти с ковид прегряха телефоните на спешните центрове в Югозапада

Сигналите до Бърза помощ за пациенти с COVID-19 в Югозападна България нарастват постоянно. Само през последната седмица броят на повикванията се е доближил до този през ноември, когато беше втората вълна на коронавируса. Директорите на центровете за спешна медицинска помощ подчертаха, че засега се справят със ситуацията.

„Определено има по-голям натиск към нас през последната седмица. В момента обслужваме повече пациенти, отколкото преди месец. Това важи както от страна на екипите със санитарните автомобили, така и за пациентите, които сами търсят помощ във филиалите. За последните три дни на миналата седмица имаме около 120 пациенти, които са били с потвърден ковид или със съмнения за вируса“, заяви пред „Вяра“ директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград д-р Красимир Михайлов. Той цитира справка, според която от 15 март до 12 часа на 17 март спешните медици в Благоевград са имали общо 43 повиквания, свързани с ковид диагностика. Отделно за последните ден и половина е имало още 34-ма пациенти, обслужени от амбулаторията.

“Дейността ни наистина се увеличава и в този смисъл може би хората трябва да са по-внимателни и да спазват предписаните правила, защото капацитетът на болниците е ограничен. Има опасност да се стигне до там, че няма да бъдем в състояние да реагираме навреме и да помогнем по най-бързия начин на хората в нужда. Екипите ще бъдат затруднени, а леглата по болниците ще бъдат изчерпани. Затова апелът ми към всички хора от Благоевградска област е да са по-отговорни, да предпазват себе си и околните, спазвайки всички противоепидемични мерки“, каза още д-р Михайлов.
Той допълни, че повечето медици вече са прекарали коронавируса, но и в момента има заразени.
„Заразените служители на територията на цялата област са осем – трима от Благоевград, двама от Гоце Делчев и по един от Симитли, Банско и Разлог. От тях двама са хоспитализирани, а трима са в карантина у дома, защото са по-леки случаи. Имаме и още трима в болнични. Те трябва да изчакат определен период, преди да се върнат на работа. Такава е ситуацията в момента. Една част от колегите вече преболедуваха коронавируса, други се ваксинираха и в момента също се ваксинират. През ноември и началото на декември имаше много случаи на заразен персонал, особено във филиал Благоевград. Въпреки това обслужвахме хората и направихме така, че това да не повлияе на работата ни“, допълни директорът на ЦСМП-Благоевград.
През последните две седмици значително са се увеличили и обажданията към филиалите на Бърза помощ в Кюстендилска област.
„Мисля, че в цялата страна положението е тежко. Имаме много обаждания за COVID-19, особено през последните две седмици. Като бройка в различните филиали на територията на Кюстендилска област доближаваме ноември, което беше пиковият период. В момента сигналите са с една идея по-малко. Силно се надявам да намалеят още и вече да сме отминали тежката ситуация“, каза пред „Вяра“ директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Кюстендил д-р Албена Рапатинска.
Тя изрази задоволство, че екипите на Спешна помощ в област Кюстендил са в добро здравословно състояние.
„При нас вече премина тежката вълна. Тогава имахме много болни от персонала. За съжаление загубихме и трима души: починаха двама шофьори и един лекар. Към днешна дата има само една жена, която довършва карантината, под която е поставена, и след това ще се върне на работа. Повечето колеги или вече прекараха ковид, или са имунизирани“, завърши директорът на Центъра за спешна медицинска помощ – Кюстендил.
Спешните центрове на територията на Пернишка област също не правят изключение. От там отчитат повече сигнали още от началото на месец март. От ЦСМП-Перник апелираха към местните жители да бъдат много стриктни в спазването на противоепидемичните мерки.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular