Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаПенсионери от Дупница: Коледната добавка няма да стигне за нищо, тя е...

Пенсионери от Дупница: Коледната добавка няма да стигне за нищо, тя е символична

Депутатите взимат над 5000 лв., а като гледаме каква работа вършат – значи всичко е сбъркано, коментират възрастните хора

Коледната добавка от 70 лв. за пенсионерите е недостатъчна, смятат повечето от възрастните хора, с които разговаряхме в Дупница. Хора с по 30-40 години трудов стаж зад гърба си и пенсии, лекуващи се от различни заболявания, с горчивина споделиха, че сумата няма да покрие дори разходите им за лекарства. Други отбелязаха, че разчитат на допълнителни доходи, трети – на помощ от децата си. Възрастна жена през сълзи на очите каза, че няма да може да купи подаръци на най-близките си. На фона на галопиращите цени на стоките от първа необходимост 70 лв. са малко, защото може да се купи малко. Помощ са тия пари, но символична, коментираха дупничани. Един от възрастните хора направи сравнение със заплатите на депутати, министри и президента.

Магдалена Василева

В момента основната заплата на народен представител е 5 145 лв., като сумата набъбва с възнагражденията за участие в комисии и класовете за прослужено време. Възнаграждението на председател на парламентарна комисия и на министър гони 7 000 лв. Президентът взима над 10 000 лв.

„Заплатите на депутатите, на министрите, на държавния глава са нормални, но нашите не са. Цял живот съм работил, но за техния стандарт не мога и да си помисля. А като гледам каква работа вършат, все повече се убеждавам, че всичко е сбъркано, нещата отиват от зле към по-зле”, заяви 70-годишният Димитър Стоимиров, който се включи в анкетата, но не позволи да бъде сниман.

„Децата ми са в чужбина и ми помагат. Ако не са те, не знам какво ще правя”, лаконична бе Лиляна Томова.

Йордан Кочев

„Имам допълнителен доход от сервиз, който давам под наем. Иначе пенсията, която ми отпуснаха, е 120 лв. Като 3 години си внасях по 500 лв. Това не се отчете и ме върнаха с 15 години назад. С тия 70 лв. ще си купя слухов апарат. Имам проблеми със слуха, а един софиянец ми продаде апаратче боклук. Над 500 лв. дадох за него. Измамник! Има много гадинки… Имам предвид много неправди. Като почнеш от лекари и стигнеш до занаятчии. Абе, лоши неща, ама да кажа. На 1 декември напуснаха наемателите на сервиза – двама души, син и баща, на които не искам да споменавам имената. Не си платиха наема, тока, измъкнаха се. Много е измамници”, обясни 81 -годишният Йордан Кочев, бивш автотенекиджия.

„Тия добавки не са достатъчни. Ще ги дам за лекарства, но надали ще стигнат. Лекарствата ми струват 120 лв., а добавката е само 70”, каза Валентин. Човекът уточни, че е работил като готвач, но заради заболяване се понсионирал на 45 г. и получава ниска пенсия.

Валентин

„70 лв. са недостатъчни. Ще ги похарча за Коледа, ще купя нещо за вечерята. При тая скъпотия за нищо няма да стигне. Скъпо е навсякъде, но … Живея на село и си правя градина, приготвям зимнина, тя ме спасява. За подаръци за децата нямам. Няма да има подаръци. Справям се с много икономии”, каза Магдалена Василева – бивша работничка в дупнишката печатница.

Припомняме, че право на коледни добавки имат всички пенсионери в страната, независимо от размера на пенсиите им. Дупнишките пенсионери, както всички останали, получават добавките с пенсиите за декември от няколко дни. На моменти на входа на централната поща на пл. „Свобода” се образуват и опашки от чакащи пенсиите си.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular