Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаПенсионерският парламент в Дупница: От новите депутати искаме по-добър живот

Пенсионерският парламент в Дупница: От новите депутати искаме по-добър живот

Кой ще успее да сформира правителство и кой с кого ще се коалира? Ще има ли предсрочни избори? Темата е актуална и в пенсионерския парламент на Дупница. Попитахме възрастните хора как изглежда ситуацията в техните очи и дали очакват пенсиите им да бъдат увеличени, както обещаваха не една и две партии преди изборите. „Всички обещават, че ще вдигнат пенсиите, ама да ви кажа, досега не съм го усетил. Честно казано, не знам дали някога ще има осезаемо увеличение. Моята пенсия е толкова „грамадна“, че едвам ми стига да изкарам месеца“, категоричен е Иван. Той е от село Блажиево и цял живот е карал тежкотоварна техника. Изкарал е дълги години зад граница и направи сравнение с политиката в чужбина.
„Не само при нас е такава политиката, а навсякъде по света. Работил съм в 9 различни държави. Бил съм в бившия Съветски съюз, стигнах дори чак до далечен Ирак. Мога да ви кажа, че политиците във всяка една от тях дават големи обещания преди избори. Някои от тях стават реалност, но други изобщо не се изпълняват.

Лошото е, че стандартът в чужбина е по-висок и там се живее по-добре. Надявам се новоизбраните депутати да направят така, че у нас хората да заживеят още по-добре. Не съм сигурен дали ще се разберат сега, или ще има нови избори след два месеца“, завърши Иван. Към разговора се присъедини и неговият приятел Кирил. Той е категоричен, че все пак правителство ще бъде съставено и няма да се стигне до нови избори.


„Според мен в момента се водят някакви разговори между лидерите на партиите. Повечето от тях казват, че няма да се коалират с останалите, но аз мисля, че ще се случи точно обратното“, каза пенсионерът от Дупница.
Срещаме Асен Ангелов в центъра на града. Той живее в едно от близките села, но е тръгнал към банката. Възрастният мъж е убеден, че в близките седмици правителство няма да бъде сформирано и съвсем скоро ще има извънредни парламентарни избори.
„Аз лично ходих да гласувам, макар че не вярвам да има някаква кой знае каква промяна. Мисля, че правителство няма да бъде направено и пак ще трябва да се гласува. Преди изборите всички обещаваха да направят толкова много неща, че всичко в страната трябва скоро да стане прекрасно. Откакто съм пенсионер, всички кандидати за депутати обещават на възрастните хора увеличение на пенсиите, но това така и не се случва. Затова вече не вярвам много на тези приказки. И тази година се изговори много. Дали обаче ще успеят да си изпълнят обещанията, е съвсем друг въпрос“, заяви 82-годишният пенсионер.
Живеещият в жк „Развесена върба“ Стоян пък прогнозира много интересно бъдеще на 45-ото Народно събрание. Според него не е изключено да се стигне до парламент с мнозинство от всичките 240 депутати. „Прави ми впечатление, че всички политически сили обявиха подкрепата си за правителство на Слави Трифонов. ДПС и БСП казаха, че биха го подкрепили, а премиерът Бойко Борисов обяви, че дава 10 депутати. Защо да не се стигне до там да има мнозинство от 240 народни представители? Мисля, че това може да се случи. Или Слави Трифонов ще прави правителството, или отиваме на още едни избори“, изказа своята теза 75-годишният пенсионер.
Кой от споменатите възрастни хора в Дупница ще излезе прав – предстои да разберем…

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular