Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникПерник ликува със „Сурва“

Перник ликува със „Сурва“

Две млади двойки се сгодиха пред хиляди хора

 

Магията на фестивала “Сурва” отново завладя Перник.

Хиляди жители и гости на миньорския град станаха свидетели на 30-ия Международен фестивал на маскарадните игри.

Атрактивни участници от 17 международни маскарадни групи окупираха пернишките улици. Четиридесет и една групи от България дефилираха в изявата.

Изкуството си пред публиката показваха множество сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Чуждестранните групи от Румъния, Гърция, Северна Македония и др. демонстрират уникални костюми и ще пресъздадат характерни обичаи за своите страни.

От миналогодишното издание на фестивала маскарадните дефилета в Перник вече са тридневни и започват часове преди официалното откриване на проявата

Гарата в София бе препълнена с желаещи да посетят карнавалното събитие в Перник. Българските железници пуснаха допълнителни влакове, за да може повече хора да стигнат до миньорския град. Предвидени бяха и допълнителни вагони. Стотици автомобили пълзяха към Перник. По всички входове задръстванията бяха огромни. От АПИ направиха промяна в организацията на движението при пътен възел Даскалово.

За поредна година посетителите на фестивала пристигаха от всички краища на България. Очаквано се оказа, че близо 100 000 души са посетили миньорския град.

Две предложения за брак бяха направени по време на дефилетата на „Сурва“.

Юбилейното издание на маскарада в Перник със сигурност ще се помни винаги от двама влюбени от квартал Църква. Александър Борисов използва представянето на групата, за да покаже и докаже пред всички любовта си към Симона Благоева.

Снимка – ZaPernik

Водещият извика поименно двамата сурвакари, а Александър падна на колене и попита любимата си дали ще се омъжи за него. След нейното съгласие последва целувката и поздравленията на десетките зрители.

Заветното „ДА“ каза и Никол от групата на пернишкото село Витановци. Златан Ангелов ѝ предложи под звуците на тежките чанове на сурвакарите.

Снимка – Mirogled

Щастливото събитие бе в района на Минната дирекция, малко преди групата да се представи през журито, перничани и гостите на града. Златан и Никол са заедно само от два месеца. Всички в групата им пожелаха да са щастливи заедно и все така влюбени.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular